26.08.2022 - Beskydská sedmička

MČR ultratrail 101km aneb Lehce dosažené věci nemají žádnou cenu!
Počet přístupů : 994 - Zadal : Řízek Pavel - Dne : 29.08.2022
 
Rok se s rokem sešel, 26.8. 2022 za doprovodu rodiny stojíme na startu Beskydské sedmičky. Na trať 101 km s převýšením 5500m se vydalo přes 3000 běžců, včetně 7. kamarádů. Rodiny nás sledují online z oblíbeného hotelu https://restaurace-penzionstepanov.cz/pension
.

20:40 zazní česká hymna od děvečky v kroji na Třineckém fotbalovém stadionu, následovně si odpočítáváme s Liborem Uhrem poslední vteřiny do startu. Oběhnout stadion a vydat se směrem prvnímu stoupání na Javorový 1030m, po 4 km přibíhám pod stoupání a vydávám se vzhůru. Nohy super, cestou vzhůru dusno, ale nahoře příjemný chladný vánek.

4 km dolů na Občerstvovačku v Řece, beru jen vodu a pokračuji na další stoupání na Ropici. cestou potkávám další co vzdávají, trochu mě z toho mrazí (mám to už také za sebou) ale nenechám si ujít ten krásný trail, kameny, kořeny. Jsem na Sedle Lipový 925m krátká stojka na Ropici 1082m.

klesám do Morávky kde je další občerstvovačka, na chvíli se zastavuji něco k jídlu, vodu a pokračuji na další nakloněnou rovinu Travný 1203m. Rubu nahoru vedro jak v prádelně, tentokrát není tráva větší jak já, jelikož po těžbě dřeva jsou ve svahu jen klacky a broukám si od Trautenberk písničku Pan pilous :-). Jsem nahoře 32km v nohách a klesám dolů na občerstvení Krásná (chudá občersvovačka) sušenky, banán, a nějaké zdravé věci kterých se bojím :-D

Natěšený na stoupání směr Lysá hora, Kořenové schodiště dlážděné kamením, opřít se do holí a rubat nahoru, nepřepálit, koukat pod nohy... Nevím proč ale to stoupání se mi stalo oblíbeným. Pomalu se kořeny mění v kamínky a kamínky v kameny, zvednu hlavu a přede mnou klikatý had z čelovek nahoře červená tečka Lysá hora 1324m. Dlouhé klesání na velkou občerstvovačku v Ostravici.

Každou občerstvovačku jsem si hlídal čas aby jsem se nezdržoval, zde delší občerstvení. Dobíhá Martin, říká motá se mí hlava, podávám mu kafe a pokračuji vzhůru na Smrk. Škrábu se pomalu ale jistě jak slunce které právě vychází. Je čas sundat čelovku nasadit sluchátko a přepnout se do módu odpočinku, tady je to dlouhý, je čas odpočívat. Asfalt se přemění v kořeny, kořeny se mění, kamení odměnou je vrcholek Smrku 1276m. Přepínám mód a pokračuji ostrým klesání, slíbil jsem že se ozvu rodině až to bude možné. Beru telefon a koukám na nespočet zpráv co mi píší lidé, fandí mi, sledují nás... je mi z toho na měkko. Hovořím s Laďkou a ta mi říká že Radek a Pété odstoupili.

Občervovačka Čeladná naberu co potřebuji, vycházím s jedním klučinou a ten mi říká Čertův mlejn je peklo co? Koukám na něho jak puk, říkám si no super, mě ten kopec úplně vypadl z hlavy. Tady to bylo peklo, málo jídla, ostrý stoupání, zde jsem poprvé propadl pocitu únavy. Zkouším do sebe nacpat jídlo ale marně, žaludek plave, chvílemi zastavuji, rozcházím to... po dlouhé době konečně vrcholek Čertova mlejna 1205m a 70km. krátké klikaté sklesání stezkou a další krátké stoupání na občersvovačku Pustevny.

Kubík mi běží naproti "tati pojď, najíš se a máš to už jen kousek" (i když jsem byl zlomený tohle mě nakoplo) Pac a pusu všem, klesám do Ráztoky odkud je předposlední ostré mokré kamenné stoupání na Radhošt. Vyškrábu se z lesa přede mnou krásný výhled na Beskydy, tohle je top, za zatáčkou na mě čekají Cyril s Metodějem ( který mi na tomto místě údajně před 38 lety zachránili život - trápilo mě silné astma a babka kořenářka z Rokytnice řekla rodičům ať mě vezmou na toto místo.). Žaludek se uklidnil ale koleno mi omezuje sestup, klesám na poslední občersvovačku Pindula.

Zde o5 podpora Kubík, Verča s Laďkou-děkuji. Snažím se do sebe nacpat nějaké jídlo ale marně, žaludek stávkuje.
poslední cesta vzhůru rozdělené na tři krátké stoupání na Velký Javorník 900m . Klikatá cesta dolů k Frenštátu a nekonečný 3 km . Zmáčknout se na poslední km a doběhnout po tom červeným koberci. Naposledy to zapípá, JSEM TU. Děkuji za inspiraci Pavlu Kovaříkovi který doběhl v čase 14:15:34 - 1.kat 14. celkové

Pink reality za podporu

Tiskárna AG TYP Kostelec nad Orlicí za spolupráci

Nakonec všem kdo mi napsali a povzbudili mě cestou, těm kteří se mnou zůstali skoro celou dobu závodu velké díky! moc mi to pomohlo že jsem nebyl sám.
 
Výsledky celkové
https://www.beskydskasedmicka.cz/rok/2022/vysledky/seznam.html

 
Fotky
https://berib.rajce.idnes.cz/Beskydska_sedmicka_2022/?utm_source=notification&utm_medium=email&utm_campaign=album-created

Výsledky team
107(329)Řízek Pavel20:14:25
107(329)Řízek Pavel20:14:25