11.09.2021 - Cykloman Babí léto

Počet přístupů : 701 - Zadal : - Dne : 29.09.2021
 
V sobotu 11. září jsme vyrazili na Cyklomaraton Babí léto Moravská Třebová ze seriálu Cykloman. O trati jsme nevěděli vůbec nic, a tak pro nás celý závod měl být překvapení, zvláště, když ani jeden z nás není biker a dobrý technik.

Několik úvodních kilometrů z celkových 51 vedlo po asfaltu a balík zůstával i přes velmi svižné tempo pohromadě. Poté následoval nájezd na lesní cestu, která vedla mírně do kopce, ale i tak se jelo opravdu rychle. Problém byl v tom, že se dalo jet pouze ve vyjeté koleji, cesta byla samá zatáčka a k tomu nás v podstatě celou dobu flákaly kopřivy, ostružiní a další větve. Každý se snažil jet co nejvíce schovaný, nebylo vidět, kam vede cesta, a tak jsem musel jen sledovat zadní kolo závodníka přede mnou a doufat, že kdyžtak dokážu rychle reagovat.

Na 15. km odjela skupina 4 závodníků. O chvíli později jsem reagoval na nástup juniora z Mapei Merida Kaňkovský a do kopce jsme si vytvořili náskok na skupinu za námi. Ve dvojici jsme několik kilometrů jeli spolu, ale pak jsme se zdrželi při přelézání stromu a skupina cca 10 lidí nás zezadu dojela. Zhruba na 30. km jsme v pěti lidech od skupinky odjeli, na rovinatých úsecích pravidelně střídali a vytvořili si tak náskok. Na metě 7 km před cílem se ale už pomalu začalo taktizovat. Nikdo nechtěl moc střídat a tak tempo trochu zvadlo. Do cíle už to bylo téměř jen po rovině, bez jakýchkoli technických pasáží a chvílemi jsme za sebou viděli i stíhající skupinu. Alespoň díky tomu jsme nakonec ještě trochu přidali.

Ještě před startem nám byl ukázat můj bývalý trenér z Duhy Lanškrou Michal Rotter poslední kilometr. Varoval nás, že se zde polní cesta dělí na dvě, z nichž první vede doprava a je sice trochu kratší, ale po chvílí vyústí na strniště a je tedy také o kousíček pomalejší. Druhá vede rovně, opticky i reálně je trochu delší, zřejmě ale nepatrně rychlejší. Právě před tímto dělením nastoupil první z naší skupiny. Vyrazil jsem hned za ním. On ale na zmíněném dělení uhnul doprava, já v tu chvíli málem taky. Trochu překvapivě jsem hned zjistil, že doprava uhnuli 3 z 5 lidí. Jen jeden jel se mnou, ale ten v tu chvíli zřejmě vlivem zmatků trošku přibrzdil a nabral menší ztrátu. Nezbývalo než zkusit dojet co nejrychleji do poslední zatáčky. Tam jsem byl opravdu trochu dříve než ostatní, měl jsem náskok nějakých 10 m. Do cíle zbývalo zhruba půl km, a tak jsem se rozhodl pokračovat v tempu a doufat v co nejlepší výsledek. Nakonec jsem do cíle přece jenoum dorazil s malým náskokem a dojel si tak pro celkové 5. místo a 2. místo v kategorii.

Taťka si spurt do cíle nevyzkoušel, protože zhruba na 4. kilometru před cílem píchnul, takže do Třebové dobrkal pěšky.
 
Výsledky celkové
https://onedrive.live.com/view.aspx?resid=241B450BAC14EB69!32297&ithint=file%2cxlsx&authkey=!AKBylsBqoervrRE

Výsledky team