19.06.2021 - Krakonošův cyklomaraton

Počet přístupů : 509 - Zadal : - Dne : 22.06.2021
 
Všechno špatně – tak by se ve zkratce dala shrnout moje účast na 8. ročníku Krakonošova cyklomaratonu. Ale postupně…

Do Trutnova jsme přijeli s předstihem, včas se zaregistrovali, vyřídili nutná proticovidová opatření a v klidu si zašli na dobrou cyklistickou kávu. Před takovýmto závodem je velmi důležité dobře rozmyslet, co, kdy a kolik sníst a v sobotním horku ještě důležitější co , kdy a kolik vypít. Vše jsme si rozpočítali a závod mohl začít.

Úderem 10. hodiny odstartovalo do hlavního závodu přes 400 závodníků. Zpočátku je to vždy velmi nebezpečné a závod je doprovázen mnoha pády a kolizemi. Nám se podařilo těmto kolizím vyhnout a po prvních stoupáních do Žacléře a z Prkenného Dolu se konečně početné startovní pole rozdělilo. V tu chvíli mě potkala první nepříjemnost. Jeden ze dvou bidonů, tedy polovina připravené tekutiny, zůstala na trati na železničním přejezdu. Bylo tedy potřeba s pitím šetřit a pokusit se dojet na občerstvovací stanici ležící cca na 55. kilometru na Pomezních Boudách.

Další průšvih bylo při stoupání na zmíněné Pomezní boudy zjištění, že mi přestalo fungovat řazení na levé brzdové páce. V takový okamžik člověk přemýšlí, zda se vůbec takový závod dá dojet na malou placku (do cíle zbývalo „jen“ 100 km). Na Pomezních Boudách jsem rychle doplnil pití, uzmul 2 bidony na kolo a vyrazil vštříc sjezdu do Velké Úpy (na malou placku!!). Ve sjezdu jsem se udržel početné skupiny a poté jsme začali pomalu stoupat k Peci pod Sněžkou s očekáváním, jak se projeví manko tekutin. Stoupání z Pece je asi jedno z nejtěžších, co jsem kdy při závodě jel a v kombinaci s úmorným teplem bylo opravdu výživné. Spousta závodníků ho absolvovala šněrováním ze strany na stranu, aby se vůbec dostali na vrchol. Zde byla další občerstvovací stanice. Bylo potřeba vypít vše, co se stihlo, vyměnit bidony a zkusit i přes křeče absolvovat další rychlý technický sjezd "na malou". V úvodu sjezdu mě potkalo další zpestření tohoto závodu v podobě vytrhnutého šroubu v zámku sedlovky, a tak nezbývalo nic jiného, než se pokusit dojet zhruba 60 km do cíle v sedle bez jediného zvednutí a protažení! I díky tomu přicházely křeče stále častěji, nicméně i přes tyto trable jsem držel plus mínus stejnou pozici. A když se zdálo, že se již dočkám cílové pásky, v jedné zatáčce ve sjezdu mi ukázkově podjelo přední kolo a já jsem doslova na vlastní kůži poznal, jak hrubý asfalt mají zdejší silnice. I přesto jsem se ze všech sil znovu dotáhl do původní skupiny a na malý převodník vsedě dospurtoval do cíle.

Už dlouho se mi na žádném závodě nestalo, že bych se tak moc těšil do cíle.



Jen tak pro zajímavost: minimální teplota při závodě naměřená Garminem byla 26° C a maximální 36° C.
 
Výsledky celkové
https://www.sportsoft.cz/cs/zavod/results/5601?rid=5041

 
Fotky
http://www.biketourkrkonose.cz/krakonosuv-cyklomaraton/fotogalerie-1/

Výsledky team
10.Hauf Honzík4:17:16
5.Hauf Jan4:34:42