25.07.2020 - KELLYS Mamut tour

Počet přístupů : 481 - Zadal : - Dne : 28.07.2020
 
V sobotu 25. července jsme vyrazili na jubilejní 20. ročník Mamut Tour do Přerova. Ještě den před startem jsem stále přemýšlel, jestli se nepřehlásit na kratší, 90km trať, jelikož jsem na takto dlouhé závody neměl dostatečně natrénováno. Nakonec jsem to neudělal a před půl devátou se postavil na trať střední, 135 km dlouhé trasy. Už na startu bylo jasné, že závod nebude nijak lehký. Kromě nás, hobby jezdců, se na startovní čáru postavilo i několik profesionálních týmů, kteří z důvodu pandemie čínské chřipky neměli stále dost svých závodů.

Od začátku se jelo opravdu svižně. Po prvních pár kilometrech překračoval rychlostní průměr 50 km/h. Po dalších cca 10 kilometrech to bylo stále něco málo přes 40 km/h. Celý peloton, který nebyl moc malý, byl i dost nebezpečný. Pádů sice bylo pomálu, ale těch situací, kdy k nim bylo hodně blízko, se vyskytlo dost a jelo se doslova tělo na tělo. Od 25. kilometru začalo první velké stoupání, na kterém se balík poprvé výrazně nadělil. V tu chvíli před námi již byla skupina zhruba 10 jezdců. Následoval dlouhý sjezd a další krátké výjezdy a sjezdy. Na 65. km začínalo druhé velké stoupání. Byl jsem vpředu balíku, a tak jsem od začátku kopce jel mezi prvními. Několik minut se jelo zostra, takže tam spousta lidí odpadla z hlavního pole. Poté se trochu polevilo, ale i tak jsem nahoru dojel na pokraji svých sil. Krátce po sjezdu se začínalo nejtěžší stoupání - Grapy. Kopec s místy až s 22% stoupáním. Hned odspodu jsem si vystoupil a jel svoje tempo. I tak jsem ale měl chuť z kola slézt a vyjít na kopec pěšky. Na hoře jsem si vyměnil u Péti Klíchové prázdnou flašku za plnou a začal sjíždět s dalšími asi 10 jezdci. První skupina byla před námi jen cca 100 metrů. Bohužel z lesa vytékalo na cestu spousty vody, štěrku, bláta a větví (prostě pořádný bordel). Tady mi z košíku vypadla jedna flaška. Že to bude velký problém jsem pochopil asi o 5 km později, když jsem po sjezdu začal cítit v levém stehně náběhy na křeče. Okamžitě jsem vypil půl flašky, ve které jsem měl namíchané i magnesium proti křečím, a tak jsem je alespoň oddálil.

Po sjezdu nás zůstalo 5, mimo jiné zde byl také bývalý týmový kolega z Lanškrouna René Smékal, nyní jezdící za Pardus Tufo Prostějov. Renda, juniorský mistr republiky v několika disciplínách na dráze, nás přesvědčil, že nemá cenu šetřit síly a čekat na nějakou větší skupinu zezadu, ale že máme sami zkusit jet. Po zhruba deseti minutách jsme se opravdu dotáhli do čelní skupiny plné profíků. Já jen doufal, že nedostanu křeče dřív, než dojedeme na bufet. Tam ale k mému zklamání neměli vodu a podali mi jen gel. Stále zbývalo cca 35 km a já už byl v tom úmorném vedru na suchu. Ptal jsem se všude možně v našem cca 30členném balíku, ale většina měla stejný problém nebo si vodu šetřila pro sebe. Jediný, kdo mě zachránil, byl další bývalý týmový kolega z Lanškoruna David Andrle, momentálně působící ve španělském celku Kometa Astra cycling team, který vede Alberto Contador. Ten mi dal alespoň pár loků.

V balíku jsem se schovával, abych co nejvíce šetřil síly, a tvoření závodu nechal na zbytku. Do cíle zbývaly dva poslední cca tříkilomerové kopce. V tom druhém jsem v půlce křeče opravdu dostal. Naštěstí jsem měl ještě dost sil, abych ho dovyšlapal jen pravou nohou. Pak už to bylo posledních 11 km po rovině. Tempo nasadil Favorit Brno vysoké, aby nikdo nebyl schopný nastoupit, a tak jsme si zase o něco navýšili průměr a dali si na větru pořádně do těla. Na posledních 3 km už to byl boj o pozice do spurtu při rychlosti kolem 50 km/h. Jelo se o celkové 8. místo. Nebyl jsem schopen konkurovat početnějším týmům a udržet si výhodnou pozici, takže jsem si dospurtoval pro 13. místo mezi profíky, s čímž jsem před startem ani ve snu nepočítal a pokládám to za jeden z mých největších úspěchů v kategorii dospělých. Za závod jsme nakonec stihli nastoupat přes 2000 výškových metrů s rychlostním průměrem 36,5 km/h.
 
Výsledky celkové
http://miko-cycles.cz/wp-content/uploads/2020/07/136-kategorie.pdf

 
Fotky
http://miko-cycles.cz/foto/#tab-

Výsledky team
13.Hauf Honzík03:42:05
7.Hauf Jan03:49:43