11.07.2020 - V. závod Hradeckého poháru

Počet přístupů : 426 - Zadal : Palguta Roman - Dne : 11.07.2020
 
V úterý s krásným datem 7. 7. 2020 pokračoval dalším závodem Hradecký pohár. Čtvrtý závod před 14 dny jsme museli vynechat a strávili místo toho hodinu plnou nervů se všemi dětmi u zubaře.

5. závod navazoval na prodloužený víkend, který jsme věnovali důkladné přípravě. V sobotu si Zíťa dala dvoufázový objemový trénink v rovinkách a díky jasné motivaci, dojet až na slavnostní otevření nového pivovaru v Ledcích, si i střihla svůj malý osobák v počtu najetých kilometrů. Neděli jsme potom zaměřili na vrchařský tréning a vyrazili na kolách z Jánských Lázní dobýt vrchol Černé hory. Bohužel, než jsme se ráno vykopali z domu, bylo parkoviště u stezky v oblacích plné, takže jsme si to dali opravdu už zespoda od lanovky. Matěj si také zabalil kolo a holedbal se, že to také dá, ale po první zatáčce se na to vykašlal, dobrovolně šel snášet teror od Lojzy do cyklovozíku a téměř nahoru se nechal vyvézt jako král. Lemrou dne se stal Roman, který cestou v autě několikrát machroval, jak skoro nahoru na Černou horu jezdí při závodech na velkou placku. Asi stárne anebo kecá, protože tentokrát mohl jet v poklidném tempu, i když s vozejkem naloženým dvěma dětma, Matějovým kolem a bagáží, a nahoru ani nedojel. Od poslední zatáčky už potupně tlačil, a dokonce i následně vyhodil z vozíku Matěje a nechal ho šlapat pěšky, protože už ani tlačit nemohl. Největším hrdinou dne ale byla Zíťovka. Na cestu se těšila a byla plná nadšení kopec dát. Vydrželo jí to asi do půlky, pak už jela a nadávala tak, že i Krakonoš se šel někam schovat, aby to neslyšel, pak už ze sebe vymáčkla i srdceryvnou slzičku, ale pokaždé, když jí někdo z kolemjdoucích pochválil, zase do toho dupla a bojovala dál. V prudkém koncovém stoupání už jí došly lehké převody a musela tlačit, ale i tak vršek dobyla vlastními silami. V pondělí měla oddechový den pouze s lehkou projížďkou kolem chalupy, takže jsme se těšili, že je na úterý náležitě připravena a že jsme nic nepodcenili.

Start z domu proběhl díky Romanovým přesčasům v poklidu a pouze v lehkém stresu, a na závodech jsme byli dokonce pořadateli pochváleni, že jedeme včas. Bohužel, netuším, co se stalo, ale na Matěje před startem odrážedel dolehla nějaká nervozita a do poslední chvíle odmítal jít závodit. Naštěstí motivace cílovou sušenkou je pro naše nenažrané děti silná, a tak, i když opět startoval zezadu, vyjel krásně a cestou i několik dětí předjel. Cílová sušenka proběhla a byl spokojen, a my také. Závod předškoláků musel být rozdělen na dva samostatné závody. Na startu se sešlo neuvěřitelných 27 kluků a 10 holek. Holky, a s nimi i Zíťa, si tak jely svůj vlastní závod. První lajnu mělo opět vyhrazenou 5 nejlepších, říkáme jim rakety, protože ty fakt při závodě sviští. S tímto řazením už byla Zíťa seznámená z minula, takže jí to nerozhodilo, a naopak už věděla a zkušeně se nacpala hnedka za ně. Hned za startem se trať zvedá do krátkého, ale pro děti poměrně prudšího kopečku s vystouplými kořeny a kameny, takže prakticky hned po startu se závodní pole třídí a trhá. Start! Na kopeček vyletěly rakety a hned za nimi Zíťa. Super! Jenže na vrcholu kopečku se tam s nějakou závodnicí zamotala, vyjela z trati a ještě si natloukla o kolo zadek. A to ji rozhodilo, sice na chvilku, ale drahocenné vteřinky běží. Než srovnala kolo na cestu a nasedla, byla poslední. Pak trať mizí v lese, takže co se dělo dále, nevím, ale asi musela dupat jak o život, protože při vjezdu do druhého kola už měla několik holčiček za sebou. Ve druhém kole ale někde v lese opět spadla. A tak jí zase utekl cenný čas. Do cíle tak dojíždí s časem 7:00 na šestém místě. Je to škoda a zároveň je to pro ni škola pro příště.

Závod hlavního pole se jede klasicky ve standartním směru. Ze závodu nevidíme nic, na Biřičce se urodila hejna komárů, a tak se místo fandění balíme a mažeme na druhou stranu rybníka, kde sice nevidíme závod, ale je tam dětské hřiště a praží tam slunce, takže tam komáři nejsou. Roman dojíždí (prý) sám se sebou spokojený, dokonce snad i předjel někoho ze svých rivalů. Časově je to sice slabší, čas si oproti minule o pár sekund pohoršil, ale asi jel fakt dobře (anebo se konkurenci nechtělo moc honit), protože dojel na hezkém 5. místě a nabral tak potřebné body do celkového hodnocení.
 
Výsledky celkové
http://hp.hsk-cycling.cz/index.php?strana=vysledky&zavod=84_2020

Výsledky team