08.07.2020 - Žlebský zubr

Počet přístupů : 533 - Zadal : - Dne : 08.07.2020
 
V neděli 5. 7. jsme vyrazili na závod Žlebský Zubr. Závod dlouhý 62 km s převýšením 1000 m. Tedy jeden z těch kratších, ale o to rychlejších. Na startu se sešla konkurence 110 závodníků i z řad profesionálů, jako například z týmu Topforex Lapierre nebo Sparta Praha, kteří sem stejně jako my přijeli kvůli nedostatku závodů. Po nepovedeném minulém víkendu jsem tento závod bral hlavně jako trénink a ukazatel růstu výkonnostní křivky.

Od startu se jelo celkem vysoké tempo, ovšem v balíku se dalo jet schovaný celkem v klidu. V jednom z kratších klesání jsem si přibrzdil nepatrně víc, než bylo třeba, prosel jsem se balíkem dozadu, a to zrovna v moment, kdy následovalo 3 km stoupání. V tu chvíli jsem si myslel, že je po závodě, ale kupodivu se mi jelo výborně a 350 watty jsem předjížděl jednoho závodníka za druhým, až jsem byl na vrcholu kopce na čele druhé skupiny, za první skupinou, která čítala 6 především profesionálních závodníků. Zůstalo nás ve skupině 5 a i přesto, že jsme poctivě střídali a jeli, co to šlo, brzo nás dojela větší skupina. V té jsme zůstali až do druhého stoupání. V tomto kopci se mi opět jelo výborně, na čele skupiny jsem povětšinou udával tempo já a ani mi to nedělalo problém. Peloton se opět natrhal, nicméně za horizontem se zpomalilo a během pár kilometrů se skupina opět sjela dohromady. Takto jsme pokračovali až na poslední velké stoupání, na kterém byla vrchařská prémie. Tu ovšem sebrali závodníci první skupiny, která se rozdělila na 2 a 4 jezdce. Scénář stoupání byl obdobný, jako minule. Opět na čele, opět bez problémů a natrhaný balík. Na horizontu poodjeli dva jezdci. Do cíle bylo ještě daleko, a tak jsem zůstal schovaný v balíku a spoléhal na jeho výhodu při jejich sjíždění.
,br. To se ovšem ukázalo jako velký problém. Byli jsme jen 3, co by rádi sjeli závodníky před námi, zbytek z neznámého důvodu nespolupracoval a ještě naši práci spíše kazil, a to i přesto, že nikdo neměl vpředu týmového kolegu. Nakonec se nám přece jen po ostřejší výměně názorů a pár jadrnějších slovech podařilo s dalšími dvěma kolegy přesvědčit zbytek, aby se mezi námi alespoň na špici nepletli, a tak jsme dvojici před sebou dojeli. Zbývalo asi 6 km do cíle, když měl přijít na řadu 2 km dlouhý, prudký, rozbitý a nebezpečný sjezd. Věděl jsem, že před domácími kolegy zde budu mít nevýhodu toho, že jsem tento sjezd nikdy nejel, a tak jsem se snažil udržet co nejvíce vepředu. Sjezd se jel opravdu hodně riskantně. I přesto, že jsem jel opravdu na hraně, oddělila se ve sjezdu skupinka 4 závodníků následovaná mnou s rozestupem cca 30 metrů a pak s dalším rozestupem i balík. O tom, jak rychle se jelo, svědčí i to, že byl stanoven v tomto sjezdu nový KOM, na který jsem já ztratil na 2 km pouhých 5 vteřin.

Zbývaly 2 km po rovině a závěrečný kilometrový kopec. Trvalo mi dobrou minutu, než se mi průměrnými 520 watty podařilo dojet závodníky přede mnou. Chvilku poté, co jsem je dojel, nás málem sundalo uprostřed silnice zastavující auto, a tak se naše miniskupina opět rozdělila a začalo nové dojíždění. Dojel jsem ji v momentě, kdy pohltila 4 závodníky z úniku, a to jen pár metrů před odbočkou do cílového stoupání. To už jsem byl na pokraji sil. V kopci mě urvali i s dalšími závodníky skoro na začátku a než jsem se dopotácel do cíle, stihlo mě dojet ještě pár lidí z balíku za mnou. Nakonec z toho bylo 7. místo se ztrátou 15 vteřin na třetí pozici, což byl výsledek, o kterém jsem v tak silné konkurenci před závodem ani nesnil.
 
Výsledky celkové
https://zlebsky-zubr.717.cz/menu/vysledky-a-propozice

 
Fotky
https://zlebsky-zubr.717.cz/menu/fotogalerie-video

Výsledky team
7.Hauf Honzík1:37:59
8.Hauf Jan1:41:08