23.06.2019 - Pivovar Dobruška

Silniční závod
Počet přístupů : 474 - Zadal : - Dne : 27.06.2019
 
V neděli 23.6. pokračoval Dobrušský pohár tradičním závodem v Olešnici v Orlických horách. Trať na 86 kilometrů s převýšením kolem 1500 metrů a silným větrem slibovala opravdu těžký závod.

Na startu se sešla tradičně velmi silná konkurence. Už od prvního stoupání z Olešnice se jelo nepříjemné tempo a na Plasnici už v podstatě žádný balík nebyl. Nakonec se ještě utvořil na chvíli před začátkem stoupání na Šerlich. První polovina stoupání byla ve znamení povídání si se soupeři, ale přesto se peloton změnšil na třetinu. Ve druhé polovině zrychlil Mára, mluvit se přestalo a výsledkem byla na vrcholu skupinka sedmi lidí. Ze sjezdu se nic podstatného nestalo a hned v Orlickém Záhoří jsme kvůli větru začali točit "kolotoč". Tempo díky tomu nebylo nijak příjemné. Úleva přišla až při stoupání na Haničku, kdy zřejmě už všichni měli podstatně méně sil, a tak se nikomu nechtělo jet. Přes horizont nečekaně nastoupil Adam Cihlář a na chvíli se mu podařilo skupinu rozdělit a zavařit tak všem při sjezdu. Posjížděli jsme se až v Rokytnici, kde také začalo mnohem silněji foukat z boku.

Několikrát se zvýšilo tempo při krátkých stoupáních za Rokytnicí, ale nejdůležitější momenty přišli až před Zdobnicí. Nejdříve nastoupil Jan Fišnar. I přesto, že se jednalo o závodníka jiné kategorie, nikdo ho nechtěl nechat odjet a tak jsme ho po urputné námaze dojeli. Jenže v momentě, kdy jsme ho dojeli, nastoupil podruhé a my už jen nechápavě koukali, kde se to v něm bere a neměli ani trošku sil na sjetí. Po chvilce domlouvání jsme se shodli, že ho necháme ,,vyvětrat" a budeme si ho udržovat na pár metrů před balíkem. Jenže ani přesila nás šesti nestačila a postupně se nám ztrácel z dohledu. Při nájezdu do stoupání na Luisino Údolí jsme již všichni jeli na pokraji svých sil a stále se ne a ne přiblížit. Hned po začátku stoupání se skupina začala dělit. Nejprve odpadl jediný junior u nás ve skupině a bývalý výborný biatlonista Kuba Procházka (Kulhavý Cycling Team). Pak se od nás opačným směrem oddělil Adam Cihlář a ve stejnou chvíli odpadl Joska Marek, který se ale po pár minutách opět připojil, když jsme si s Danem Petrem po nástupu Adama zvolnili. Adam si během stoupání dojel Honzu Fišnara a my se smířili s tím, že už je neuvidíme. Během sjezdu jsme si s Danem vytvořili na Máru krátký náskok, který jsme se rozhodli využít a začali spolupracovat. Při výjezdu z Deštného jsme Adama s Honzou viděli kousek před sebou, a tak v nás ožila naděje na dojetí. Bohužel už nám naše nohy nesloužily úplně dobře, a tak náskok dvojice před námi zůstával zhruba neměnný.

Do cílové rovinky jsme tedy najížděli bojovat o 3. místo celkově (každý jsme v jiné kategorii) a spurt vyšel nepatrně lépe mně, i když ale jen opravdu o kousek. Nakonec tedy třetí místo celkově, druhé v kategorii a důležité body pro celkové hodnocení.
 
Výsledky team
5.Dvořáková Aneta0:28:34
2.Hauf Honzík2:25:47
4.Hauf Jan2:38:21
19.Palguta Roman2:52:45
2.Bolehovský Vladimír2:56:01