16.06.2019 - Králické okruhy

silniční závod
Počet přístupů : 639 - Zadal : Dvořák Jiří - Dne : 19.06.2019
 
16. června se jel další závod ze seriálu Moravského poháru. Tentokrát se startem v Králíkách a cílem nad Dolní Moravou. Závod na 70 km s 1300 výškovými metry, tedy závod vrchařský.

‌Ještě ráno to vypadalo na teplý, slunečný den, ale už hodinu před startem se začalo ochlazovat a od jihu i pěkně blýskat, a tak pět minut před desátou, kdy se všichni shromáždili na startovní čáře, začalo pršet. Naštěstí nás déšť provázel jen zhruba 15 minut a trať postupně usychala. Od startu se jelo v mírně zvlněném terénu celkem v klidu, bez jakýchkoli nástupů. Až před prvním velkým kopcem se vpředu začali sjíždět favorité závodu v čele s Michalem Kukrlem, profíkem z Elkov Author, který den předem vyhrál i Krakonošův cyklomaraton. První půlku naštěstí všichni jen vyčkávali, a tak se sice jelo tempo, ale ne nijak závratné. Až kousek před vrškem zrychlil Mára a utrhla se nás zhruba 10 členná skupina. Sjezd jsem výborně znal, a tak jsem za to ve sjezdu vzal, abych balík buď zmenšil nebo ujel. Ve sjezdu jsem si dokonce sám vybudoval náskok, bohužel ale před půlkou sjezdu jsem dojel auto, které se v úzkém sjezdu nedalo předjet, a tak jsem byl dojet a balík se znovu spojil. Podruhé jsem očekával vysoké tempo v kopci, ale mýlil jsem se, a tak na špici najel Michael Kukrle a rozjel nepatrně vyšší tempo než minule. Bylo to celkem snesitelné, ale mnoha lidem už očividně moc nechutnalo. Já se cítil dobře a začal střádat plány pro případ, že by nikdo nenastoupil. Ač špatný sjezdař, svou největší šanci jsem viděl právě ve sjezdu, který mám z tréninku dobře najetý a nástup těsně před vrcholem by nikdo moc nečekal.

‌Druhou polovinu kopce nejprve zrychlil Mára a tempo přestalo chutnat asi všem. Zhruba kilometr před vrchem nastoupil Honza Hrstka. Okamžitě jsem zareagoval. Byl jsem nejdříve dost překvapený, že nikdo jiný nezareagoval. Po pár vteřinách mi došlo proč, když jsem začal mít černo před očima a z posledních sil se držel v háku. Z balíku si nás ještě dojel Kukrle a já byl hodně rád, že se blíží sjezd. Na vrchu jsme měli celkem slušný náskok, a tak jsem ještě našel zbytek sil a rozjel z kopce co nejvyšší tempo, ze kterého jsem nakonec oba utrhl. Bohužel jsem v půlce sjezdu zase dojel auto, které nebylo kudy předjet, a tak mě dojel zpátky nejen Kukrle a Hrstka, ale i dalších 8 jezdců.

‌Z Mladkova následoval krátký kopec a pak už jsme celá skupinka na bočním větru po rovině až do začátku stoupání dobře spolupracovali tak, aby nás už nikdo nedojel. Zbývaly ještě dva kopce. V prvním jsem se držel zadního kola Kukrleho, protože právě on jel tempo, ze kterého nahoře opět zrychlil Hrstka. Opět jsem zareagoval jako první a připojil se taktéž Kukrle. I přesto, že jsme se odpojili jen kousek před vrcholem, vytvořili jsme si celkem slušný náskok, který jsme střídáním z tahlého a rovného sjezdu udržovali. Jen dole bylo pár zatáček a tam nás nemile překvapilo mokro a čerstvě zeštěrkovaná silnice, což se mi v poslední zatáčce málem stalo osudným a nepatrně jsem si prodloužil trať.

‌Zbýval cílový kopec. Asi nejtěžší ze všech. Už zhruba po prvním kilometru jsem pochopil, že nemám absolutně žádnou šanci. Kukrle opět rozjel tempo, a tentokrát tak, že jel na krajnici, abychom se neschovali a jeli každý za své. Odpadl jsem tedy celkem jasně a jel si svoje tempo tak, abych si pohlídal rozestup od čtvrtého v pořadí.

‌Pro mě nakonec třetí místo a nejlepší výsledek v Moravském poháru vůbec...
 
Výsledky celkové
http://www.sk-mp.cz/viewpage.php?page_id=16&cislo=287&nazev=Kr%C3%A1l%C3%ADky%20/%20Kr%C3%A1l%C3%ADky

Výsledky team
3.Hauf Honzík1:56:07
10.Hauf Jan2:13:43

Fotky
Králické okruhy - fotogalerie