01.06.2019 - Vidnavské okruhy II

Silniční závod
Počet přístupů : 446 - Zadal : - Dne : 04.06.2019
 
Na konci první třetiny závodní sezóny jsem se konečně vydal na první silniční závod. Po více než týdnu bez tréninku a maturitním večírku jsem sice neočekával extra formu, ale někdy se se závody začít musí.

Vydali jsme se na závod do Vidnavy ze série Jesenický šnek. Vzhledem k nabitému programu (Moravský pohár, Extraliga masters), jsme čekali nízkou startovní účast, což nám ovšem vyvrátil počet lidí na náměstí už dvě hodiny před startem.

Na startovní čáře se pak shromáždilo zhruba 100 lidí v čele s profíkem z Topforex - Lapierre Jiřím Petrušem či závodníků ze Sportovního gymnázia. Ihned od společného startu všech kategorií se jelo ostré tempo, které se zhruba po kilometru uklidnilo, aby na třetím kilometru najel před kopcem na špici Jiří Petruš a začal dělit peloton. První kopec se balík zmenšil jen o polovinu, a to hlavně díky tomu, že se celkem dalo jet v háku. Další kopec už ovšem byl na bočním větru, a tak jel každý za své. Před vrcholem udělal kluk přede mnou malou mezeru, na jejíž zalepení už jsem neměl dostatek sil a za mnou už nikdo další nebyl. Před vrcholem jsem ještě dojel dalšího (podle převodů) juniora, který na silném větru nevydržel vysoké tempo, a ve dvou jsme se vydali stíhat 9 člennou první skupinu. Dlouho se nám dařilo držet rozestup ± stejný, ovšem při spolupráci ve dvou ubývaly síly mnohem rychleji, a tak jsme je před nájezdem do druhého kola ztratili z dohledu. Ve druhém kole nás zezadu docvakla 5 členná skupinka, takže jsem si mohl konečně chvilku odpočinout. Během třetího kola jsme ještě posjížděli mnoho odpadlíků z první skupiny a začalo se taktizovat. Zhruba 2 km před cílem už nikdo nechtěl jet tempo na špici, a tak se riskantně jelo krokem. Těsně před cedulí, která značila poslední kilometr, nastoupil ještě na rovině jeden ze soupeřů a já jediný jsem měl dost sil schovat se do háku a chytit tempo. Moc jsem tomu nevěřil, neboť poslední kilometr teprve začínal a my najížděli do cílového kopce. Nakonec se ze skupiny odpoutal už jen jeden a ve spurtu byl o pár metrů dříve. V cíli z toho nakonec bylo 5. místo, taťka dojel ve své kategorii druhý.
 
Výsledky team
5.Hauf Honzík1:16:53
2.Hauf Jan1:20:23