01.07.2018 - Silniční závod - Pivovar Dobruška

Počet přístupů : 395 - Zadal : - Dne : 03.07.2018
 
Další závod Dobrušského poháru se uskutečnil v neděli 1.7. v Olešnici v Orlických horách. Tento závod se startem i cílem na náměstí v Olešnici je považován za nejtěžší závod poháru, a to asi právem. Hned po startu čekají na závodníky dva sice krátké, ale prudké kopce, ve kterých už se dá lehce závodní pole rozdělit.

V chladném, ale slunečném počasí se na startu sešla velká konkurence tvořená například i závodníky z Moravského poháru a já začal tušit, že jsem podcenil rozjetí před závodem, když jsem se jen chvilku projel a nerozjížděl do intenzit. Hned od startu se někteří pokoušeli o únik, což zvyšovalo tempo balíku. V prvním stoupání jsem dost trpěl a při druhém už se závodní pole rozdělilo. Jen se štěstím a jako poslední závodník jsem zůstal v první skupině a nechal už tak za sebou mnoho soupeřů, kteří patřili k favoritům. Na začátku stoupání na Šerlich nás zůstalo ve skupině 12. Od začátku se jelo ostré tempo a skupinka ztrácela na počtu. Na vrch kopce dojeli první tři závodníci, pak s rozestupem zhruba 50 metrů já a dalšími zhruba 50 metry Joska Marek a Albert Dus. Nakonec jsme se všichni v Orlickém Záhoří sjeli dohromady a utvořili tak 6 člennou skupinu. Na Haničce nastoupil Albert, ale jeho nástup jsme za dvě minuty zlikvidovali a já využil příležitosti. Ve chvíli, kdy se řadil na konec skupiny, rozjel jsem vpředu tempo, abych mu to znemožnil a zbavil se soupeře. Povedlo se. Albert už neměl dostatek sil a my se mu rychle vzdalovali. Z Rokytnice na silném bočním větru už neměl šanci se vrátit a náš zbylo jen pět. Tušil jsem, že ze Zdobnice na Luisino údolí se bude nastupovat a skupina se rozdělí. Naštěstí jsem se mýlil. Ostré tempo se sice jelo, ale nikdo nenastupoval, ale ani neodpadl. Sám už jsem neměl dost sil na nástup. Tendence byli rozdělit skupinu ze sjezdu do Deštného, ale ani to se nepodařilo. Sice mám spurty rád, ale nedalo mi to a ještě jsem zkusil z Polomi do mírného kopce nastoupit, ale všichni se drželi a tak nezbývalo nic jiného, než dotáhnout tretry a čekat na spurt. Spurt to byl hodně specifický. Prudký a rychlý sjezd, pravá zatáčka a málo času na předjíždění, což znamenalo, že to bude hodně o pozici. Na začátku sjezdu ještě nastoupil Joska Marek, ale ve sjezdu jsme ho rychle dojeli. Zhruba 150 metrů před křižovatkou zaútočil Happy a já dokázal nejrychleji zareagovat. Tím vlastně začal spurt. Druhou pozici jsem udržel až na pásku a tak z toho bylo nakonec první místo v kategorii. Poprvé se mi podařilo porazit i průběžně vedoucího závodníka Moravského poháru.

Nakonec se mi podařilo porazit i Happyho, i když ne tak, jak bych si představoval. Srazil jsem ho k zemi za cílem, když se začal otáčet na můj vkus nečekaně brzy. Měl jsem ještě černo před očima, nestihl jsem nijak zareagovat a v plné rychlosti jsme se srazili. Naštěstí bez následků.
 
Výsledky celkové
http://triclub.dobruska.cz/upload/dobrusky_pohar/dp18/DP1807_výsledky.pdf

Výsledky team
1.Hauf Honzík2:25:49
2.Hauf Jan2:29:33
8.Palguta Roman2:33:22
1.Bolehovský Vladimír2:49:26