26.05.2018 - Kellys Mamut Tour

silniční cyklomarathon
Počet přístupů : 464 - Zadal : - Dne : 29.05.2018
 
Zatímco většina bikových příznivců trávila poslední víkend v Novém Městě na Moravě, na 400 příznivců silniční cyklistiky si dalo dostaveníčko v Přerově na již 17. ročníku KELLYS Mamut Tour. Na závodníky čekaly dle jejich vlastního výběru 3 distance, a to 80, 148 a 220 km.

My jsme si s Honzou vybrali prostřední trať, jejíž převýšení činilo 2517 m s překonáním 4 náročných stoupání v Hostýnských vrších. Téměř 40 km jelo celé startovní pole pohromadě, než přišlo na řadu první stoupání v Lazech. Podle Martina Klíchy, který nám na startovní čáře podal základní informace o trati, to mělo být jedno z těch lehčích stoupání. Ovšem opak byl pravdou – pořadatelé oproti loňsku změnili trasu a hned na úvod zde bylo 19% stoupání. Již zde se mi obrazně řečeno zadřel motor, takže jsem některé ze závodníků, včetně Honzy ml., tady viděl až do cíle naposledy. Po zbytek závodu mi největší strach naháněla myšlenka na poslední stoupání, které mělo být, a bohužel i bylo, nejtěžší. Naštěstí jsem se trochu vzchopil, a tudíž se mi nejel úplně špatně. V tu chvíli jsem si myslel, že je po boji a do cíle dorazím s touto početnou skupinou asi 20 soupeřů. Ale jak to tak již poslední roky bývá, závodí se až do konce. V každém možném „brdku“ se ještě nastupovalo a skupina se trhala a někteří odpadali. Mně se podařilo zaspurtovat si pro druhé místo ze skupiny a celkově pro sedmé místo v kategorii.

Vzhledem k tomu, že na trati byly nebezpečné a úzké sjezdy, jsem v každé zatáčce vyhlížel, zda se tam „neválí“ Honza ml. Naštěstí do cíle dojel v pořádku ve skupině s Martinem Klíchou, i když pouze 2 minuty přede mnou. Náskok jeho skupiny vzal za své díky tomu, že byli pouze čtyři a jejich tempo proti větru sláblo. Kousek před cílem byli dojeti početnější skupinou soupeřů, se kterou si to rozdali ve spurtu. 12. místo v kategorii pak pro něj bylo trochu zklamáním. Na druhou stranu, snažil se závodit i na první horské prémii, což ho stálo nějaké síly navíc, ale zároveň měl dobrý pocit z toho, že na této prémii byl v první čtyřce.

Na trati mi moc do smíchu nebylo, ale jednou jsem se zasmát musel. To když Josef Černý z Elkovu Author po dvou minutách telefonování v jednom z nejprudším stoupání ukončil hovor se slovy: „Promiň, já už budu muset jet!“ A jel.
 
Výsledky celkové
https://www.sport-base.cz/vysledky/2018/z-mamut-18?flt%5Bpohl%5D=&flt%5Bkat%5D=&flt%5Btrat%5D=B&flt%5Bprijm%5D=&flt%5Bsc%5D=

 
Fotky
http://www.miko-cycles.cz/

Výsledky team
12.Hauf Honzík4:19:02
7.Hauf Jan4:21:27