22.07.2017 - MP – Velká Cena Energotisu

Počet přístupů : 747 - Zadal : - Dne : 25.07.2017
 
V sobotu 22. července se konal můj oblíbený závod Moravského poháru - Velká Cena Energotisu. Jedná se o vrchařský silniční závod se startem v Koutech nad Desnou a cílem u horní nádrže Dlouhé Stráně v nadmořské výšce 1300 m. Na závodníky tedy čekal velmi náročný profil o délce 13,4 km s převýšením 700m s průměrným stoupáním 6%.

Na start mojí kategorie B se postavilo 41 závodníků. Startoval jsem z první řady, abych zbytečně nic nepodcenil. Po startu se vyrazilo volným tempem, pár závodníků jako obvykle ihned vyrazilo do úniku. Ze zkušenosti z minulých ročníků balík věděl, že se vetšinou jedná o závodníky s nižší výkoností, a tak je nechal bez váhání odjet a dál pokračoval v poklidném tempu až k dolní nádrži. Tam vlažnému tempu přispíval i silný protivítr. Od dolní nádrže v prudší části kopce se obvykle začíná závodit. Letos tomu tak nebylo. V půlce závodu se stále jelo ve velké skupině. Okolo mě se stále pohybovali závodníci s výrazně nižší výkoností. To se mi moc nelíbilo. 5 km před cílem jsem už nevydržel hru nervů a zkusil jsem první nástup. Bohužel všichni favorité zareagovali, ale rázem se skupina očesala. Po chvíli se už začlo závodit a přišel další nástup, který jsem si jestě dojel, ale už jsem jel dost na hraně. Můj první nástup si začal vybírat svou daň a mě začalo docházet. Potřeboval jsem chvilku času, abych se vzpamatoval. Bohužel třetí nástup Michala Rottera z Duhy Lanškroun přišel poměrně brzy a mně začala odjíždět skupina 4 závodníků. Snažil jsem se udržovat stejný odstup, ale skupina mi rychle mizela. Navíc mě začali dojiždět závodníci za mnou, čekal nás ještě težký konec. Stále jsem jel o dobrý výsledek a kupodivu v prudší části se mi ze sedla jelo líp. Bohužel jsem zbývající kilometry odtáhl další 2 závodníky za sebou a k nikomu se již nepřibližoval. Po krátké rovině přibližně 0,5km před cílem jsem chtěl vystřídat, ale po negativní odezvě jsem ihned pochopil, že se bude schylovat k taktickému spurtu, na který jsem už nějak neměl náladu, a tak jsem pokračoval na špici. Do spurtu jsem se opravdu nezapojil a spokojil se s 10. místem se ztrátou 2 minut na vítěze. Vítěz byl mimochodem jedním z uprchlíků, který dotáhl úspešně únik až do cíle. I to byl důkaz, jak hodně se taktizovalo.

S výsledkem spokojený nejsem, loni jsem skončil na 5. místě a jel o 25 vteřin rychleji. Můžu být ale spokojený s tím, že jsem ovlivňoval průběh závodu a svým nástupem přiměl skupinu k závodění. Otázkou je, co by se stalo, kdybych jel pasivně a šetřil síly co nejdéle. To mě ale v daný moment na tomto závodě prostě nebavilo.

 
Výsledky celkové
http://www.sk-mp.cz/viewpage.php?page_id=16&cislo=245&nazev=Energotis

 
Fotky
https://jiri70.rajce.idnes.cz/Casovka_do_vrchu_Dlouhe_strane_-_Velka_cena_Energotisu_2017/

Výsledky team
10 Klícha Martin00:38:04