09.07.2017 - UAC – Litvínov - Lesná

Počet přístupů : 746 - Zadal : - Dne : 11.07.2017
 
Jako zakončení krátkého soustředění v kopcích v Krušných horách jsem zvolil hromadný silniční závod lig UAC a SAL (obdoba Moravkého poháru) z Litvínova na horské středisko Lesná. Závod pro vrchaře měřící 53 km s převýšením 1200 metrů byl díky opravě silnice zkrácen, a tak nás čekaly pouze dvě stoupání. První legendární stoupání na Dlouhou Louku, které se jezdí i při Krušnotonu. Kopec je dlouhý 5 km s průměrným sklonem 8 %. Velice nepříjemný je prudký závěr stoupání, který vede vesnicí Dlouhá Louka a sklon zde na několik set metrů dosáhne 14 %. Druhé delší stoupání bylo tesně před cílem, 3 km dlouhé s průměrným sklonem 6 %. Poté následuje krátký sjezd a závěrečné 2 km do mírného stoupání až do cíle na Lesné.

Ve dnech před samotným závodem jsem absolvoval náročné silové tréninky v kopcích, a tak jsem moc nevěděl, jak budou nohy reagovat na intenzitu. Protože závod byl krátký a stoupání na Dlouhou Louku začíná 5 kilometrů po startu, očekával jsem ostré závodění hned od začátku. To se potrvdilo a ostrého tempa v kopci se ujal především Michael Somr a závodníci z Akademie Sparty Praha. Závodní pole se ihned natáhlo a začalo se dělit do skupin. Já ve vedoucí skupině vydržel zhruba do půlky, pak se mi asi 10 lidí začalo vzdalovat. Věděl jsem, že nejprudší pasáže příjdou až na konci stoupání, a tak jsem nepanikařil, jel stálé tempo a v posledním prudkém kilometru ještě trochu přidal. Dojel jsem ještě pár lidí a na vrcholu se utvořila skupina 5 lidí, která se později na rovinatém přejezdu k vodní nádrži Fláje ještě rozrostla. Později skupina čítala cca 20 závodníků, pro mě ideální situace. Tempa se ujali závodníci Sparty a já nemusel ani šlápnout. Začal jsem si v hlavě srovnávat taktiku. Situace vypadala takto: odjetých 5 lidí na čele, nikdo však z mé kategorie. Z naší skupiny se tedy mělo bojovat o celkové 6. místo a vítězství v kategorii. Na špici jsem se tedy jen protáčel a šetřil na cílový kopec. Co se ale nestalo. V jednom nenápadných brdků jsem shodil retěz mezi převodník a rám. Musel jsem zastavit a bleskově řetěz nahodit zpátky. Tím jsem ztratil 30 vteřin a veškeré taktiky se vypařily. Dalších 10 minut jsem jel totální doraz a snažil se dostat zpět. Bohužel proti skupině jsem sám neměl šanci. Auto jedoucí za skupinou mi pomalu a jistě začalo mizet z dohledu. Otočil jsem se zpět a viděl 2 závodníky, rozhodl jsem se počkat a vybídl jsem je ke spolupráci. Nikdo z nich mi však nepomohl, a tak jsem jel dál špic pod cílový kopec. Nohy jsem měl stále dobré a tak jsem se rozhodl, že si zkusím se soupeři za trest trochu pohrát. Začátek kopce jsem rozjel na svém limitu, to nevydžel první závodník. Druhý vypadal o dost líp a stále se držel. Na chvíli jsem zpomalil a pak jsem zkusil opět zrychlit, soupeř se stálé držel. Poslední šanci jsem si schoval na nejprudší část, nastoupil jsem a 30 vteřin jel podlahu. Dost to bolelo, ale povedlo se. Vytvořil jsem si nadějný náskok, který jsem už udržel až do cíle. Byl to hezký souboj, bohužel o 23. místo. V kategorii jsem skončil na 6. místě.

Školáckou chybou jsem se připravil o souboj o bednu, takhle dobře jsem se letos ještě necítil. Velmi mě potěšil výkon v obou kopcích, kde jsem jel kousek pod hranicí 5 W/kg. To je dobré znamení k přicházejícím maratonům. Věřím, že přichazející formu prodám třeba již příští sobotu na Beskyd Tour či v neděli na oblíbené časovce na Prázovku.
 
Výsledky celkové
http://www.amaterskaliga.cz/inc/getvysledky.php?id=328

Výsledky team
6.(23.)Klícha Martin1:43:44