21.05.2017 - Velká cena města Hlinska – mistrovství Královéhradeckého kraje v silničním závodě

Počet přístupů : 448 - Zadal : - Dne : 22.05.2017
 
Zvlněný 20km dlouhý okruh v okolí Hlinska připravili pořadatelé pro mistrovství Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého a Středočeského kraje v silničním závodě jednotlivců s hromadným startem. Zúčastnit se mohli pouze závodníci s licencí.

Moje kategorie startovala společně s juniory a muži 40+. Startovní pole čítalo 45 zavodníků. Týmová auta týmů Fany Gastro Příbram, Elkov Author, Cyklo Team Tábor či Duha Lanškroun naznačovala, že závod bude spíše v taktické režii juniorů. Čekaly na nás 4 okruhy, v každém okruhu krátké cílové stoupání. Start byl naplanován v 11h, bohužel to se úplně nepovedlo a startovalo s více než půl hodinovým zpožděním. Takže spolu s rozjetím přišel v niveč i předstartovní gel, který si davám tešně před startem. Ten nakonec nebyl potřeba, první okruh se jel téměř výletním tempem. Těžko říct zda příčinou bylo vychladnutí závodníků. Schoval jsem se nakonec balíku a pomalejší tempo využil pro prohlédnutí tratě. Pomalé tempo se nelíbilo trojici závodníků, balík je nechal bez mrknutí odjet. Následoval podruhé cílový kopec již trochu svižněji, skupina se natáhla a pár lidí odpadlo. Na bočním větru ve druhé části okruhu se ale skupině něchtělo jet, a tak nás odpadlíci znovu dojeli. Již v druhém okruhu měl únik náskok 2 minuty. Náskok narůstal, protože se opravdu závodilo pouze v cílovém kopci, kde se balík vždy nadělil. Já měl problémy vždy na přelomu kopce, kde jsem trochu ztratil a musel do hlavní skupiny dojíždět. To se mi i díky pasivitě ve skupině pokaždé povedlo. Únik dále navyšoval náskok, a tak hlavní pole bojovalo pouze o 4. místo, ale stále o stupně vítězů v jednotlivých kategoriích a krajských přeborech. V zavěrečném spurtu do cílového kopce jsem neměl špatnou pozici, ale už mi scházely síly ztracené pří sjíždění hlavní skupiny.

Kromě nových zkušeností se závodní taktikou jsem si z Hlinska odvezl 7. místo v kategorii, 20. místo celkově a vícemistra kraje. Titul vybojoval Jiří Šorm z týmu Elkov Author.

Příští sobotu se chystám na první prověrku v pořádných kopcích a pro mě již tradičně první silniční maraton sezony v Přerově. V neděli pokračuje DP časovkou v Semechnicích, kterou jsem loni nejel, takže tam letos určitě nesmím chybět.
 
Výsledky team
7.(20)Klícha Martin2:13:01