14.05.2016 - Silniční maraton Mamut Tour 2016

Počet přístupů : 394 - Zadal : - Dne : 16.05.2016
 
V sobotu 14. května jsem se vydal na letošní první silniční maraton do Přerova. Mamut není pouze o cyklistice, pořadatelé z Miko cycles jako již tradičně připravili celý víkend plný sportu. V pátek triatlon, v sobotu silniční i MTB závody a v neděli běh.

Já zvolil prostřední silniční variantu, 136 km s převýšením 2110 metrů. Jelikož jsem závod absolvoval již vloni, trať jsem už znal. Velikou neznámou však bylo počasí, podle předpovědí to vypadalo na déšť. Ty nakonec vzaly za své a peleton opravdu vyjel do deště. Úvodních 30 km do Bystřice pod Hostýnem se jelo poměrně v klidu. Snažil jsem vybudovat si pozici v přední části balíku a schovat se před nepříjemným bočním větrem. Plný očekávaní jsem vyhlížel v dálce Tesák, první kopec závodu. Přes růžová skla v brýlích jsem bohužel viděl jen černá mračna stahující se nad ním. Začali jsme stoupat, shodil jsem na malou a balíkem se propletl za favority závodu. Poprvé jsem se pohyboval mezi esy české amatérské cyklistiky. Jména jako Jirka Ježek, Dominik Buksa, David Babiánek jsem doposud znal jen z výsledkových listin. Následoval sjezd, který byl při deštivém počasí a mém sjezdařském umění poměrně nebezpečný. Prosel jsem se na úplný konec peletonu, ten jel natažený a já se před druhým delším kopcem musel znovu dostávat dopředu. Začátek stoupání na druhou prémii závodu se jel v poklidu, pak se trochu přidalo a já poprvé začal citít, že se to mým nohám nelíbí. Zuby nehty jsem se udžel hodně nataženého balíku. Věděl jdem, že je zle. Následoval krátký technický sjezd a začali jsme stoupat na třetí horskou prémii. Grapy 3,5 kilometrové stoupání s prudkými stojkami, které měly přes 15%. Hned od paty stoupání se začalo závodit a balík se začal dělit. Bohužel jsem hned v začátku nezvládl udržet tempo, a tak jsem pozoroval rychle se vzdalující skupinu favoritů. Už to nešlo, přehodil jsem na 28tku a protrápil se kopcem. Protože Grapy byly poslední velké stoupaní a pak následovalo 30 km dlouhý dojezd po rovině, bylo důležité zůstat v nějaké skupině závodníků. Nahoře jsem zjistil, že za mnou jedou pouze 4 zavodníci. Bylo mi jasné, že je po závodě. To že nemáme šanci přední skupinu sjet, mi ještě potvdil protivítr, který foukal až do Přerova. Přesto jsem to nevzdal a vyprovokoval spolupráci ostatních, abych ty nudné roviny nějak přežil. Ze skupiny jsem jako obykle „dospurtoval“ poslední.

Vzhledem k tomu, že jsem chtěl být do 10. místa v kategorii, jsem trochu zklamaný ze 14. místa v kategorii a 41. místa celkově. Na druhou stranu před rokem jsem z čela odpadl už při stoupání na Tesák.
 
Výsledky celkové
http://www.sport-base.cz/vysledky/2016/z-mamut-16?flt[trat]=B

Výsledky team
14.(41.)Klícha Martin4:04:17