04.08.2013 - Silniční okruhy - Veloservis Potocký - Kounov

Počet přístupů : 352 - Zadal : Stuchlík Petr - Dne : 06.08.2013
 
Cyklistický Dobrušský pohár pokračoval v neděli 4.srpna svým 10. závodem, kterým byl silniční závod - Veloservis Potocký. Na závodníky čekal vcelku náročný okruh Kounov - Plasnice- Deštné - Skuhrov n.B. - Kvasiny - Dobré - Kounov s cílem na kopci na Plasnici, přičemž kategorie Muži, Masters, Veteráni I a Junioři ho absolvovali 2x, ostatní kategorie pak 1x.

Na závodníky čekalo i více než 2 a půl hodiny závodění na 90 km trati, což ve vedrech posledních dnů nevěstilo nic lehkého. Všichni řešili případné zabezpečení svého pitného režimu, což se při takto dlouhém závodě a při takovémto horku nedá zvládnout jinak, než s pomocí pomocníků na trati. Na dva bidony se to objet nedá ...

Ale počasí si nakonec se závodníky řádně zašpásovalo. V neděli místo tropického sálajícího slunce zatažená obloha, těsně před startem se spustil vydatný déšť. Ty tam pak byly starosti s pitným režimem. Stačilo pootevřít ústa a voda, odstřikující od zadního kola soupeře před vámi, si sama našla cestu do vašich útrob ... Toto však bylo jediným kladem deště. Převažovaly zápory: oči plné vody s nečistotami, mokré oblečení, kluzká silnice, nebezpečné zatáčky a sjezdy. Alespoň že bylo relativně teplo. Naštěstí byla většina závodního pole rozumná, závodníci přizpůsobili svůj styl jízdy panujícím podmínkám, takže došlo pouze k jednomu podklouznutí kola téměř bez následků.

Vlastní závod mimořádně vyšel závodníkům rychnovského týmu Stalak DeVOSS. I když byli ve startovním poli spíše v menšině - na startu jich bylo tentokrát mezi celkem 65 startujícími pouze 7, dokázali zvítězit ve čtyřech z pěti obsazených kategorií! Týmová jednička Tomáš Kulhavý, který má konečně po splnění si svých studijních povinností čas na pořádný trénink, nejenže zvítězil ve své kategorii Muži, ale stal se i absolutním vítězem celého závodu. Jeho vítězství před Romanem Šťastným (Rock Machine Cyklomax) a Tomášem Bergerem (Carla Kup Kolo) je o to cennější, že na startu nechyběl prakticky nikdo ze špičky poháru.

Závod Veteránů I (40-49 let), kteří startovali zvlášť, se rozhodoval v posledním stoupání na Plasnice, když pod kopec přijela 6 členná skupina. V té hýřil aktivitou i dobrou náladou Petr Puš (Rock Machine Cyklomax). Zásluhou rychnovského Jana Haufa (Stalak DeVOSS) o ni rychle přišel, protože Honza ukázal všem svým soupeřům, kdo kraluje letošnímu ročníku poháru a jednoznačně zvítězil. To v kategorii Veteráni II (50-59 let) přijeli dva spolufavorité Vladimír Bolehovský (Stalak DeVOSS) s Jiřím Voňkou (LOKO Trutnov) rovněž společně "pod kopec". Ovšem tito jeli bok po boku téměř až do cíle, kde si to rozdali "na férovku": další vítězství týmu Stalak DeVOSS. Čtvrté týmové vítězství pak patří Zuzce Haufové, která v kategorii Žáci I (do 11 let) "nadělila" druhé Martině Papouškové (Bike Freaks Holice) téměř 4 minuty, a to na 7 km trati!

Hodnocení závodu vítěze Tomáše Kulhavého:

Asi 20 minut před startem začalo pršet a já nemohl dočkat startu, tentokrát mi déšť vůbec nevadil, spíš jsem za něj byl rád. Po startu se v prvním okruhu na Plasnici jelo v poklidu, tempo nebylo nijak extrémní, na vrcholek kopce jsem se chtěl dostat mezi prvními. Kvůli sjezdu v dešti se ve skupině necítím zrovna nejbezpečněji, proto jsem celí sjezd až do Skuhrova jel na čele skupiny. Galusky tufo výborně podrželi v zatáčkovitém sjezdu, kde se nejelo pomalu, až bych řekl, že se závodilo o roztrhání skupiny. V druhé půlce prvního okruhu se o únik pokusili dva kluci z Rockmachine cyklomax týmu a Tomáš Berger. Jedinému Tomášovi se podařilo získat výrazný náskok a držet se dál od hlavní skupiny. V nájezdu do druhého kola přes kopec z Kounova se o únik ze skupiny nejdřív pokusil Roman Šťastný, po chvíli následován Zdeňkem Bartošem se drželi asi 300 metrů před naší skupinou a náskok pomalinku zvyšovali. Po chvilce jsem začal přemýšlet, jestli někdo pojede a zkusí ujetou skupinku dotáhnout. Nic se nedělo, tak jsem si vyjel na čelo skupiny a jel si svoje tempo a pomalu se vzdaloval skupině za mnou. Na začátku Plasnice jsem dojel Zdeňka Bartoše a společně pokračovali na vrchol stoupání. Ve sjezdu do Deštného jsme dojeli i Romana Šťastného a společně pokračovali do Kvasin. Tam se nám podařilo sjet osamoceného Tomáše Bergra. Do Kounova se jelo tempo, aby nás náhodou nedojela skupina za námi. Kopec do cílové Plasnice se jel konstantním tempem, nikdo netaktizoval a jelo se k cíli. Před cílem se nejdříve pokusil o nástup Roman Šťastný. Já to zkusil za ním a ještě zrychlit, vůbec jsem nevěděl, co na to budou říkat moje nohy, ale bylo to dobré a do cíle jsem přijel s malým náskokem před Romanem a Tomášem. Zdeněk Bartoš přijel chvilku za námi, kvůli defektu na zadním kole a ještě navíc s prasklým zadním ráfkem. Tento závod hodnotím kladně, i když sjezd z Deštného do Skuhrova byl trochu nebezpečný, ale s trochou opatrnosti se dal jet rychle. Co se dělo ve skupině za námi, ponechám bez komentáře.
 
Výsledky celkové
http://triclub.dobruska.cz/upload/dobrusky_pohar/dp13/dp1310.pdf

Výsledky team