21.07.2013 - XC MTB Jízdní kola FRYNTA, Běstviny

9.závod Dobrušského poháru
Počet přístupů : 385 - Zadal : Stuchlík Petr - Dne : 24.07.2013
 
V lesích v okolí Běstvin se konal 9. závod Dobrušského poháru - XC MTB Jízdní kola FRYNTA. Na tento závod jsem se těšil, protože jestli je nějaká trať na "Dobrušce" vhodná pro 29" celopéro, tak to je tato. Dlouhé roviny po rozbitých lesních cestách a kořenech, tak lze charakterizovat zdejší tradiční okruh. Pořadatelé v čele s Oldou pomlátili kopřivy a posekali trávu, která po letošním deštivém jaru místy narostla do nebývalé výše. Ještě že tak, protože díky suchu posledních dní bylo bláto, které na několika místech vždy každoročně bývá, zcela ztvrdlé. Byly tak dobře vidět vyjeté koleje od techniky a šlápoty od kopyt koní, které mohly při troše nepozornosti lehce způsobit pád. Při vlastním závodě bláto pod množstvím jezdců postupně povolilo a vytvořila se docela průchozí stopa, po které se dalo s trochou opatrnosti projíždět, ale i tak řada jezdců zažila prekérní situace.

Slunečné počasí přilákalo na start závodu slušný počet 77 startujících. V deset hodin se na trať vydali muži, masters a junioři. S dvouminutovým odstupem pak ostatní kategorie, mezi nimi i já. Podařilo se mi odstartovat na moje poměry docela slušně, přede mnou vyrazil kupředu jen dres CykloPokr. "Že by Honza Vejběra potrénoval?", mihlo mi hlavou. Ale na další přemítání jsem neměl čas, jelikož se přede mne drali další závodníci. Postupně jsem se srovnal a před jediným brdkem na trase docvakl čelo. Honza Vejběra na něm nebyl, totožný dres měl i Honza Novotka, který se společně se mnou a s Demjánkem postupně osamostatnil na čele. Ovšem zatímco my s Demjánkem jsme jeli rovnoměrné tempo, Novotka si s námi hrál jako kočka s myší. Jednou vyrazil kupředu a lehce nám odjel, potom se nechal dojet, zase nám odjel, ... Až ve čtvrtém okruhu, kdy se mezi něho s Demjánkem a mě dostala asi pětičlenná skupinka závodníků, kteří závodili v prvním závodě, mě oba dva odjeli definitivně. Měl jsem lehčí krizi a navíc mi půl kola trvalo, než jsem i já předjel tu skupinku. Poslední kolo jsem tedy objel sám, pouze s Radkem Benešem, který se mě jediný zachytil, za zády. Ve svém závodě jsem tedy dojel třetí, když radost z vítězství v kategorii Veteráni I mě trochu zkazila porážka od dvou Veteránů II, alespoň že na "devětadvácách". Vyhrál Demjánek před Novotkou.

V hlavním závodě (prý) odjeli Čapíno s Bukovským, aby si pak zaspurtovali o celkové prvenství. Ve spurtu byl šťastnější Bukovský, nicméně spokojeni byli oba, když zvítězili ve svých kategoriích.
 
Výsledky celkové
http://triclub.dobruska.cz/upload/dobrusky_pohar/dp13/dp1309.pdf

 
Fotky
https://plus.google.com/photos/107529093922517270245/albums/5903080477205531857

Výsledky team