15.06.2013 - Velká cena České Třebové v cyklomaratonu

Počet přístupů : 388 - Zadal : Stuchlík Petr - Dne : 17.06.2013
 
Pátý ročník Velké ceny České Třebové v cyklomaratonu na hlavní trati 65 kilometrů ovládl Východočech Filip Adel (KC MTB Hlinsko). Jednoho z největších favoritů, Ondřeje Fojtíka, vyřadil defekt. Závod žen vyhrála Judita Lorencová (Ghost Mojekolo). Na kratších tratích dominovali Martin Chutný (HSK Cycling Hradec Králové) a Jana Jiroušková (RCR Bike Česká Třebová).

Jak dále píší na webu závodu http://www.cyklomaraton-ceskatrebova.cz/, spokojený prý byl i ředitel závodu Vladimír Vaněk. I když si myslím, že pouze s počasím, protože cca 150 závodníků je na pátý ročník maratonu s takovou podporou ze strany města a dotací 20 tis. Kč málo. Mohu se pouze domnívat, zda je na vině relativně velké převýšení ve výživných stoupáních, kdy mi to na "dlouhé" ukázalo přes 1.350 m, nebo konkurence jiných závodů, či snad klesající obliba cyklomaratonů obecně ...

Ovšem jsou tací, kterým "komorní" atmosféra naopak vyhovuje a na masovku typu KOLOPRO by nikdy nevyrazili. Mezi takové patřím i já. Na startu jsme se sešli i s kolegou z týmu Martinem "Klapínem" Klapalem, zazávodit na vložených dětských závodech si přijel i můj syn Honzík.

Vzhledem k mizernému jaru, které mě zrovna nenalákalo do pořádného tréninku, jsem se rozhodl pojmout závod tréninkově s cílem otestovat si, zda vůbec vydržím více než tři hodiny v závodní zátěži. Od startu (společný start s krátkou trasou) jsem si jel svoje, spíše než soupeře jsem hlídal hodnoty tepové frekvence na svém Polaru. Výsledkem mé taktiky ale byla v podstatě stíhací časovka, kdy jsem se pozvolna probíjel startovním polem vpřed, nicméně s psychickou výhodou, protože mě nepředjížděl nikdo. První kolo svého "tréninku" jsem zakončil na cca 23. místě celkového pořadí. Zlom nastal v okamžiku, kdy jsem při občerstvování se v cíli prvního kola zaslechl informaci místního "spíkra", že jsem na průběžném druhém místě ve své kategorii, přičemž první přijel těsně přede mnou. Tréninková jízda se rázem změnila na stíhací. Informace o mém nečekaném "medailovém" umístění mi ohromně psychicky pomohla. Svého soupeře o prvenství v kategorii jsem zdolal už v půli následujícího stoupání na Kozlov a jel opět sám, tentokrát ale naplno. Vidina prvenství společně s gely způsobila, že jsem na něho nakonec najel luxusní 4 minuty. Musím rovněž zmínit perfektní funkci své "devětadváci" Epic, která se ukázala na tento typ závodu jako podle mě ideální.

Klapíno na rozdíl ode mě závodil od samého počátku a výsledkem jeho snažení bylo slušné 10. místo. Syn Honzík moc soupeřů neměl, svůj závod, který spočíval v objetí fotbalového hřiště, ovládl stylem start - cíl. Takže nakonec - velice nečekané - rodinné i týmové vítězné "double"

Co se organizace závodu týká, tak za 500,- na místě v den závodu žádný benefit, ani jídlo po závodě, občerstvovačky spíše slabé (na Andrláku nabízeli jen banán). Plusem bylo zázemí fotbalových kabin (teplé sprchy po závodě), minusem pak prodávané jídlo nevalné chutě (suché těstoviny a vodový guláš). ). Naopak zabezpečení trati nadstandartní a na křižovatkách a výjezdech na silnici pořadatelů dostatek. A to je hlavní - bezpečná trať - takže nakonec přes výše uvedené spokojenost.
 
Výsledky celkové
http://www.cyklomaraton-ceskatrebova.cz/

 
Fotky
http://www.cyklomaraton-ceskatrebova.cz/

Výsledky team