01.09.2012 - Krkonošská 70 MTB

4. ročník týmového MTB maratonu v Janských Lázních
Počet přístupů : 423 - Zadal : Stuchlík Petr - Dne : 04.09.2012
 
V sobotu 1.9. se konala v Janských Lázních Krkonošská 70 MTB. Jedná se o obdobu známější Žacléřské 70, i zde závodí tříčlenná družstva. Trať je snad ještě náročnější, než v Žacléři. Převýšení "dlouhé" je téměř 2.100 m (Žacléř slabých 1.900), veteránská "krátká" (40 km) má pak výživných téměř 1.600 m). Začíná se cca 40 minutovým výjezdem na Černou horu, potom se už většinou totálně zakyselení nějak doplácáte do cíle. Letos to bylo okořeněné pátečním celodenním deštěm a nízkou teplotou (průměr 12, na Černé hoře 10), i když tratě jsou převážně tvrdé (asfalt, šotlina a kamení) a na bláto nenarazíte.

Tým Stalak DeVOSS vyslal do závodu 2 družstva pod názvem "Orlický mix", po výpadku Haufíka (slepák) a Klapína (jiné zájmy) každé jenom s jedním naším členem, a to v hlavní kategorii Tomášem Kulhavým (společně s Ondrou Ptáčkem a Radkem Šatným) a ve veteránech Petrem Stuchlíkem (s Alešem Fléglem a Milanem Holečkem).

Mlaďáci měli smůlu v podobě defektu Radka v prvním kamenitém sjezdu. A protože Radek spěchal, aby ostatním nepokazil výsledek a pořádně nenafoukal, defektil nakonec ještě třikrát (poslední duši musel vysomrovat od cizích).

Veteráni měli smůlu na los, protože hlavní favorité z LOKO Trutnov (Holub, Toman a nestárnoucí Voňka) startovali ihned za nimi s půlminutovou ztrátou. Náš tým jejich náporu odolával celé dvě hodiny (odstup nikdy nepřesáhl 1 minutu, z kopce jsme získávali, v kopci ztráceli), aby podhehl necelých 5 km před cílem, kdy byl dojet. Rozhodně jsme si zazávodili. Kdyby nás dojeli hned po startu, tolik by to nebolelo. Takhle nás dvě hodiny hnali jako psy. Třetí v pořadí pak ztratili 20 minut ...


Tisková zpráva pořadatelů závodu

Tým Plynotop Hostinné opět kraloval na hřebenech Krkonoš…

Dne 1. září proběhl 4. ročník legendárního týmového MTB maratonu Krkonošské 70 MTB. Téměř stovka tříčlenných týmů úspěšně absolvovala dlouhou 70 km trať i kratší 40 km. Na startovní listině se objevila jména týmů z celé republiky, ale z vítězství se nakonec radovali opět „Krkonošáci”.

Startovní intervaly 30 vteřin udržovaly všechny jezdce v maximálním tempu po celou dobu závodu, protože většinou nebyli v kontaktu se svými soupeři a tempo se nezvolnilo ani na občerstvovacích stanicích, vybavených teplými nápoji a domácím koláčem. Rozdíly mezi vítěznými týmy byly nakonec velmi těsné. S hlavní 70 km tratí se nejrychleji opět vypořádal tým Plynotop Hostinné za úctyhodných 2:46:34, následován týmem Krby Kobr A (2:51:43) a hradeckými HSK (2:56:42).V kategorii Mix 70 se nám na stupních vítězů v rozmezí dvou minut poskládaly týmy Bikesport Hradec Králové (3:11:17), Bikeclinic Cannodale team a Kellys Bike Ranch team. Na krátké trati se na trůn vrátil team Krkonošské lvice v čase 2:50:55 který v kategorii žen nenašel soupeře a to do slova, neboť letos se nám přihlásil pouze jeden dámský team. V kategorii firem zvítězil team Kamax Bike a v kategorii masters neporazitelní veteráni z Apache Loko Trutnov.

A jak se letos šlapalo? Na hřebenech bylo poměrně chladno, ale příjemně a hlavně bez deště. Celkové převýšení dlouhého závodu, 1800 metrů, však mnohé zahřálo a často došlo i na použití gumového lana na tažení nejslabšího člena týmu. V závěru trati byl opět vypuštěn bahenní úsek a nahradil ho technický sjezd, který většina závodníků hodnotila velmi kladně. K příjemné závodní atmosféře přispěl i vložený závod dětí - K7 MTB, koncert rockové kapely Zfleku band a výtvarná dílna Bosorka, kde si každý mohl vyrobit týmové tričko K7MTB.
 
Výsledky celkové
http://www.timechip.cz/vysledky/2012/krkonosska-70-mtb#podle-kategorii

Výsledky team
2.Stuchlík Jan2:19:58
17.Kulhavý Tomáš3:41:14