30.03.2012 - Soustředění Slovensko 2012

téměř on-line reporty od Petra
Počet přístupů : 2636 - Zadal : Dvořák Jiří - Dne : 31.03.2012
Fotil: PetrS
 
Štúrovo – závěrečný sumář

V sobotní ranní sluníčko přivítalo už jen čtyři z nás. Zatímco Zajoch odjel podle plánu, Aleš neměl stání, a i když jsme ho všichni přemlouvali, nenechal se nalákat ani na bazén, ani na bramboráky. Sbalil všechno včetně Frynťáka (kterému se tedy vůbec nechtělo) a vyrazil.
Boleha s Vlastou se ráno jen sbalili a razili rychle vstříc domů. My s Berasem jsme měli naplánované ještě nějaké vyjetí (nejlépe na Dobogókó), ale nakonec jsme najeli pouze 2 km cestou do řeznictví a zpět. Chyběla nám nějak morálka ještě jednou se obléknout do „voňavých“ dresů …

Celkově mohu prohlásit, že se soustředění vydařilo. Počasí nakonec (na to, co předpovídali těsně před soustředěním) docela slušné. První dny bylo chladno a silně foukalo, ovšem od úterý bylo slunečno a teplo (na krátké) a až poslední den byl zamračený. Ovšem za celý pobyt jsme ani jednou nezmokli. Zřejmě to bylo tím, že jsem s sebou táhl i trenažér (Boleha pak měl válce) …

Sešla se výborná parta, nováčci skvěle „zapadli“. Soustředění se zúčastnilo celkem 18 osob, i když většina absolvovala pouze jeho menší či větší část. Nejvíce km jsme tak měli my dva s Berasem. Já osobně 1.080 km při 6.850 nastoupaných metrech. Loňský objem přes 1.100 km jsme tedy nepřekonali, na vině bylo zejména letošní větrné počasí z počátku soustředění (report ze soustředění 2011 najdete na: http://www.stalak-devoss.cz/index.php?strana=detail&id=110406180717).

Věřím, že účast na tomto soustředění všem účastníkům pomůže k vyšší výkonnosti v letošní sezóně, nebo že si alespoň (tak jako já) odpočinuli od pracovního stresu.

Štúrovo den 7

Včera večer při návratu z termálu pěkných 18, ovšem v dáli se blýskalo jak u Verdunu. Noc byla rušná. Jednak fronta s vydatným deštěm dorazila i do Štúrova, navíc dorazila i další grupa cyklistů. Chovali se velice sebevědomě a hlavně hlučně. Před desátou zmizeli do noci se slovy „tady se vždycky chodilo do hospody“, aby se navrátili v bujaré náladě před jednou ráno. Chovali se, jako by tu byli sami. No – snad to tu poslední noc nějak přežijeme. Ráno cestou z nákupu jsme část z nich viděli popíjet své první pivo. Připomínalo mi to jinou naši vydařenou akci – „přejezd“ (na který tímto naše fanoušky srdečně zvu).

Ráno vykukovalo sluníčko mezi mraky a snažilo se vysušit silnice, abychom mohli vyrazit vstříc další dávce kilometrů. Ovšem kolem deváté se zatáhlo nízkou oblačností (ani katedrála nebyla vidět) a ve vzduch byl cítit déšť. Ochladilo se na 12 stupňů a začal foukat svěží západní vítr (co nám to sem posíláte … Čehúni jedni).

Obličeje jsme měli rázem kyselé, jako ostatně všechny svaly na nohou. Vzpomněl jsem si na skupinu moravských cyklistů v čele s Galaxy teamem Hranice. Když jsme se minulou sobotu natěšeně chystali (natruc zimě a větru) na svůj první švih, vypadali úplně stejně – měli svůj týden už za sebou a rovněž i jim se počasí rapidně pokazilo. Nicméně zaplať … za minulé tři dny v krátkejch.

Po důkladném studiu radarových snímků jsme nakonec o půl jedenácté vyrazili. Vymyslel jsem okruh kol Štúrova, abychom se v případě deště mohli vrátit domů. Nalákali jsme i Frynťáka a vyrazili směrem na Komárno proti větru, abychom se v Moče stočili na Gbelce. V brdcích na Svodín a Farnou jsme ho tradičně ztratili (Aleš na něho solidárně počkal). Z Farné po větru na Želiezovce jsme si dali pár časovkářských úseků, při kterých si doplnili kyselinu ve svalech. Měl jsem naplánovanou ještě vložku na Salku, ale nakonec jsem na ni odbočil sám – ostatní to valili domů (dalo jim to něco přes 100) – asi se těšili na Vlastinu gulášovku a palačinky. Za Salkou se kapánek vyjasnilo (krátce i 16 stupňů), což mě navnadilo na další odbočku, tentokrát zpět na Kamenín. Musel jsem si vyfotit tank v památníku osvobození, než ho místní Beduíni dopraví po kouskách do šrotu. Z Kamenína už jen 12 km po větru, teplota zase jen 13. Celkem 127 km za 4 a čtvrt hoďky, 450 m nahoru. Před čtvrtou hodinou začalo pršet, poslední termál bude o to parádnější.

Štúrovo den šestý

Na úvod se vrátím ke včerejšímu večeru. Byl tak teplý, že člověk nevydržel v termálu více, než doporučených 20 minut (v minulých dnech někteří relaxovali i téměř dvě hodiny bez přerušení), ovšem v bufetu jsme se zchladili. Večer se konal tradiční „rozlučkový“ bowling, jelikož Holečkovci letos odjíždějí už ve čtvrtek odpoledne. Opět se vydařil, místní 14-ti dráha byla opět jenom naše. Co se moc nevydařilo, byly fotky. Ani Milanův foťák v spíše diskotékovém přítmí nestíhal. Ovšem věřte, že jsme se moc nasmáli. A družstvo „děvčat“ v čele s Bolehou prohrálo jen těsně.

Na dnešek byl (opět) předpovídán déšť, ovšem během noci zřejmě (opět) převládlo jižní proudění nad tím západním. Podle radaru pršelo jen na sever od nás (Banská Bystrica, …), takže jsme směle vyrazili vstříc kopcům mezi Levicemi a Hontianskými Nemci. Tentokrát pouze v pěti (já, Beras, Zajoch, Boleha a Šatný), zpočátku i Milanem Holečkem, který se následně odpojil a spěchal domů a na vlak. První dvě hodiny je to po rovině, nicméně já osobně byl po maďarských kopcích a bowlingu tak kyselej, že jsem se chtěl už po hodině odpojit a uklidit se zdechnout do křoví. Ovšem jelo se rozumně, nakonec jsem se srovnal i já, takže kopečky jsme přelezli relativně v pohodě. Každopádně každý se na ně těšil, protože jízda po rovině na našich otlačených pozadích přináší čím dál větší utrpení …

V Nemcích jsem si vzpomněl na soustředění v Dudincích a nasměroval naši skupinu na „vedlejší“. Vyhnuli jsme se tak tradiční výpadovce od Zvolena do Šahů. Pro skalní fandy jde o trasu s libozvučnými názvy vesnic Medovarce, Rykynčice, Plášťovce, Turovce, Šahy. Hóódně vedlejší cesta je zpočátku rozbitá tak, že je vhodná spíše na bika, ovšem dostali jsme se po ní do tak zapadlého koutu Slovenska, že Beras předpovídal, že určitě narazíme na Banderovce nebo partyzány, kteří netuší nic o konci války … Bídný povrch komunikace se podepsal i na našem druhém defektu – tentokrát to odnesl Boleha. Měl kliku, že nejel sám, protože jeho náhradní duše byla od dlouhého vožení v brašničce klasicky prodřená. Kolektivními silami jsme to spravili a zanedlouho se už rovnali na benzince v Šahách (klasika – radler, kola, bageta). Beras už to nevydržel a vyrazil napřed. A i když jsme se rozhodně neflákali, za celých 45 km klasickou návratovou cestou přes maďarské brdky jsme ho nedostihli. Štúrovo nás uvítalo pár dešťovými kapkami, ovšem opět jsme nezmokli – před soustředěním neuvěřitelný úkaz – mám s sebou i trenažér a Boleha válce. Ale zřejmě proto neprší (zatím). Dnes to bylo od 11 hodin na krátké/krátké, teplota ráno 17 a odpoledne 23. Vzhledem k relativní vyrovnanosti dnešní skupiny kvalitní trénink (snad) pro všechny. Celkem 166 km, průměr 31, nastoupáno 1.125 m. A po švihu Vlastiny řízky z krkovice – ňamka!

Štúrovo den pátý

Na dnešek jsme měli naplánovaný druhý vrchol soustředění – okruh maďarskými horami s vrcholem na Dobogókó. Z loňska známý okruh přes maďarské pohoří Visegrádi – hegység měří cca 90 km s převýšením cca 1.100 m. Trasa: Estergom – Pilismarót – Dómós – Pilisszentlászló Senváclav – Szentendre – Pomáz – Dobogókó – Estergom má dva kopce, z nichž ten první přichází po cca hodinovém „rozjetí“ podél Dunaje. Měří deset km a převýšení má 360 m. Následuje sjezd na předměstí Budapešti, kde už doprava docela sílí, aby od Pomázu postupně utichala. Výhodou je, že tam nejezdí kamiony. Druhý kopec: Pomáz – Dobogókó je dlouhý cca 20 km a cca 600 výškovejch. Z Dobogókó je to už jenom s kopce. Vyrazili jsme pouze v osmi, protože Frynťák s Alešem se vrátili ke své gastroturistice. Jelikož kopce jsou tu opravdu dlouhé (i když jetelné), měl si to každý jet podle svého. Ovšem většina se nechala strhnout k závodění … kdo vyhrál na Dobogókó nevím – jako Kreuziger jsem si včas vystoupil … Nicméně když jsem lákal ostatní, že si to dáme ještě jednou z druhé strany, nikdo se ke mně nepřipojil (v loni jsme to dali s Honzou Jičínským ve dvou), takže jsem musel dodržet tradici sám. Od konce města Estergom je to nahoru 15 km a 550 výškovejch, dá se to jet téměř celé plynule. Dobogókó jsem tedy zdolal podruhé pouze sám, dohromady s cestou do Štúrova mi to dalo slušných 128 km, 1.670 výškovejch za necelých 5 hodin. Rozhodně to utíkalo lépe, než v rovinách na větru.

Ostatní se vyšlapali směrem na Komárno, takže měli asi o 5 km více. Doma nás čekala Vlasta s výborným gulášem a koláči (asi bylo posvícení).

Štúrovo den čtvrtý

Dnes zatím nejlepší den – kompenzace. Pohodovejch 83 (i Frynťák stíhal), konečně slunečno, pouze normální vítr. Odpoledne dokonce v krátkejch. Obídek na dvorečku na sluníčku, hurá do města. Cukrárna, zákusečky, zmrzlinka, pivečko, panáček, pivečko, … nejhezčí den týdne. A Pardubice právě vedou 1:00 … První část soustředění za námi – nejvíc najeto má Beras (kroužil před benzinkami, zatímco my se občerstvovali – nejraději by nezastavoval vůbec – inu stará škola). Zítra jedem Dobogoko – zatím se těšíme.

Štúrovo den třetí

Mise splněna – dvoukilo na Banskou Štiavnicu opět zdoláno. Tentokrát celkem osm statečných. Mě to dalo 203 a 1600 výškovejch. Oproti loňsku jsme trochu pozměnili trasu, ovšem moc jsme si nepomohli. Bylo to sice po vedlejších, ale o 300 m stoupání více, vesměs v krátkých výživných stojkách. Ráno nás vyrazil plný počet 14 kusů. Byl nechladnější den týdne (doufám), teploměr po ránu na 4 (nad), odpoledne závratných 14, sluníčko za mraky. Vzali jsme to po vedlejších, abychom poznali život místních Romů, kterým jsme (na Radimův nápad) začali říkat Beduíni (rychle se to ujalo). Perlou byla jedna osada, na které bylo vidět, že i na jižním Slovensku panovala letos krutá zima. Řada chatrčí z vepřovic byla kompletně beze střech a místní právě zkoušeli pálit oheň z těch vepřovic (mávali na nás vehementně, my jsme ovšem přidali). Ztratili jsme při tom Frynťáka, kterej byl na nás stejně ze včerejška naprdnutej, protože jsme mu nezastavili v Podhájské na koupel. Další dělení bylo tradičně v Žemberovcích, kdy ti méně odvážní zabočili na Dudince a Šahy. Zbylých osm nás pokračovalo na Štiavnicu. Zpočátku je to v údolí velmi mírně vzhůru. Vlastní kopec (11 km) má cca 450 výškovejch, začátek a konec je spíše pozvolný, prostředek má maximálně 14 procent. Měl jsem v plánu nějakou fotodokumentaci z průběhu jeho zdolávání, ovšem nevšiml jsem si, že se mi (stejně jako mé čelo) v průběhu výjezdu orosil objektiv, takže z fotek nebylo nic (snad to vyjde ve středu na Dobogoko). Nad Štiavnicí teplota bídnejch 8, na pumpě tradiční bageta a pak už 20 km sjezd do Hontianských Nemců, kdy udržet normální teplotu byl kumšt. Tradiční stavuňk v Šahách (obsluha benzinky hlásila návštěvu naší druhé skupiny) a pak už tradiční návrat přes Maďarské brdky (ještě 350 nahoru). Příjezd cca v 17 hodin, celkem více než 7 hodin v chladném větru. Jak je vidět z fotogalerie, večerní lázeň byla zasloužená.

Štúrovo den 2

Předpověď počasí se opět vyplnila z poloviny. Rosničky trefily ochlazení, severozápadní vichr z hor měl být slabší – ale rozhodně nebyl. Takže místo výletu na vodný mlyn v Kolárovu opět psycho na větru, navíc podstatně studenějším. Nicméně každý na sebe navlékl všechno co měl a statečně jsme vyrazili do větrných savan. První téměř dvě hodiny směrem na Gbelce a Nové Zámky toho měl každý plné zuby, ujeli jsme na bočák 39 km, průměr celých 21 … a to celé ve třinácti lidech! Foukalo tak silně, že ti z nás, co jeli lajnu na větru, jeli úsek celou dobu …

Před Novými Zámky jsme to stočili na sever směr Dvory nad Žitavou a přes Podhájskou (známé termály) pokračovali už na zadní boční do Kálné nad Hronom (stavuňk na pumpě, tradiční bagety, …). Jenom Beras celou dobu kroužil po parkovišti a chtěl pokračovat. Že si tím zkazil už tak bídný rychlostní průměr, pochopil až doma.

Následoval už jen návrat s větrem v zádech – za odměnu – Jur nad Hronom, Želiezovce a Bínu do Štúrova (průměr necelých 35 na 63 km). Milan Holeček měl čas a chuť i fotit. My skalní jsme si ještě obkroužili v rámci vyšlapání město, abychom zarovnali ujeté kilometry, ostatní se zatím nacpali Vlastinou bramboračkou a španěláky – bylo jich dost – i na nás zbylo. U jídla jsme spokojeně pozorovali Boonena, jak si dojíždí pro vítězství kolem Flander (to se to těm profíkům jelo, když jim nefučelo, jako tady …).

Zatím (díky větru a chladnu) nejtěžší den. 150 km, průměr přes 28, 550 výškovejch.



Štúrovo den první

Tak první den máme zdárně za sebou. Nakonec nedorazil ani kolega Ježek – prý si hnul záda na hokeji – inu je z Brna a i jeho zasáhla hokejová euforie místní Komety.

Negativní předpověď na dnešní den se vyplnila jen z poloviny. Nepršelo (jen pár kapek), teplota až tropických 14. Nicméně vítr byl opět strašidelný. Potkali jsme dokonce jednoho místního, kterak proti větru (po rovině) kolo radši vedl … Odjezd byl na půl desátou, vyřádkovanejch nás bylo slušných deset. Vzhledem k větru jsme přehodnotili trasu a vyrazili na bočák (občas schováni za kopečky v údolí, většinou ale ne …) směrem Dudince a Hontianské Nemce. Trvalo dvě hodiny, než jsme se navzájem srovnali v tempu a způsobu jízdy – každý několikrát vynadal každému. Inu jízda v bočním větru, v silném náklonu, kdy se nikdo neschová, je dost psycho. Po necelých třech hodinách tvrdé lopoty jsme dosáhli cíle a razili zpět. V Dudincích jsme se srovnali na pumpě nějakou bagetou a nápojem (u mne zvítězila pivní limonáda značky Smadný Mnich s výmluvným obrázkem na etiketě), celých 15 km! se svezli po větru na Šahy a za další dvě hodiny na větru přes maďarské brdky dorazili zpět do Štúrova. Oproti minulému roku bez jediného defektu hned první den první defekt, ovšem na kilometry zatím vcelku plán držíme. Jen se asi letos neopálíme. Ale u nás bychom se asi na kolo nedonutili vůbec …

Celkem dnes 5 a půl hodiny, 150 km, 28 průměr. Zítra se snad má utišit vítr … zatím tomu věříme (dnešek bychom nikdo asi zopakovat nechtěli).

Vlasta nás naprala svojí sekanou, jdeme se naložit do termálu. Těší se i ti, kdo to zatím neznají … a co teprve my, co to známe!



Štúrovo den nultý

Pátek 21:00 – z 20 účastníků našeho soustředění zatím na místě 5 kusů. Já s Berasem jsme vyrazili už ráno, abychom si udělali náskok. Přivítalo nás oblačné počasí (celé odpoledne beze srážek), teplota se vyšplhala až k závratným 15 stupňům. Ovšem foukal vichr z hor tak silný, že jsme proti jeli stěží 20, na bočák naštorc a po větru i 50. Přesto jsme dali plánovaných 60, takže Pepa je spokojenej … a já nakonec také, jelikož výhled počasí na dny příští nevěstí nic dobrého – na krátký to letos asi nebude.

Rovněž dorazil Černoch s Frynťákem. Dlouho se nezdržovali a razili do své páté cenové skupiny. Ovšem Bažant prý perlí jako sodovka – prostě maďarská klasika, nicméně letos jen za 70 centů (vloni za 80).

Už máme i první ztrátu – Honza Jičínský nedostal svolení v práci – těšíme se na jeho porce jídla – Vlasta se zmínila, co všechno nachystala (napekla a navařila), na to (a snad ještě na bazén) se těšíme nejvíc …

Další dorazil Radim Herzán (vlakem) – s Berasem jsme se shodli, že tak malej batoh, co má, by nám rozhodně nestačil … měli jsme problém srovnat se ve dvou do Galaxy (ale dost místa zabrala pivní pomoc).

Právě dorazili Unzeitigovi s půlročním miminem, Martin od příjezdu stále hledá klíče od auta – zatím nic …

Zítra má podle předpovědi foukat 30 km v hodině, takže to bude 60 … hlavně nečůrat proti větru.

 
Výsledky team

Fotky
Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie
Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie
Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie
Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie
Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie
Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie
Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie
Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie
Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie
Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie
Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie
Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie
Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie
Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie
Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie Soustředění Slovensko 2012 - fotogalerie