04.12.2011 - Cyklokros Jabkenice

15. závod ČP Masters
Počet přístupů : 421 - Zadal : - Dne : 06.12.2011
 
Zažívali jsme u nás v republice a možná i v celé Evropě nejsušší podzim za desítky let. Mimo vrásek na tvářích vodohospodářů a zemědělců se toto projevilo i na cyklokrosu. Konktétně v ČP Masters jsem se letos bahnem brodil jen v Lošticích, ostatní závody byly suché a tratě rychlé. Říkal jsem si, že vláha letící od Atlantiku by mohla ještě pár dní počkat, ale velmi těsně to nevyšlo. Konečně začalo pršet a Jabkenice tak daly závodníkům ochutnat pravý cyklokros.

Trať jako taková doznala pár kosmetických změn ze strany pořadatelů, ze strany přírody už to byla změna podstatná. Dešťové přeháňky jedna za druhou máčejí cesty. Díky stromům se však sem tam najde i suchá zatáčka, ale celá spodní část okruhu je pokryta mazlavou kašičkou. Jízda po ní vyžaduje zvláštní styl závodění. Nic se nesmí dělat zprudka, zatáčení, brzdění i šlapání. Ono vlastně moc úseků, kde se nechá "tupě bušit" naplno mnoho není. Závodění na blátě prostě vyžaduje rozvahu.

Po poledni se mraky trochu rozestoupily a na start jdou kategorie M30, M40 a mladíčci. Je tu pár bikerů na svých horáčích a je slyšet trenéry mladých, jak nařizují svým svěřencům předjet ta "rovná řidítka". Díky průběžnému pořadí stojím v první lajně. Celkem zvláštní pocit.

Čekání, čtění prezenční listiny, zima, je to nekonečné. Když se konečně odstartuje, daří se mi výborně našlápnout a díky přitaženému vázání nohy při akceleraci drží pevně v pedálech. I přes nepřízeň počasí se nás na startu sešlo hodně, takže je to pěkná mela. V zaváděcím okruhu se vynechává relativně suchá část vedoucí po fotbalovém stadionu a letí se celkem přímo do kaší pokryté části tratě dole. Jeden klučina padá a čtyřicítkář jde přes něj, prostě bahno a vysoké tempo dělají své. Následuje stoupavá závěrečná část zaváděčky, která pole více natáhne a už "jen" absolovovat pět plnohodnotných okruhů.

Celý závod se pohybuji v kontaktu se čtyřicítkama, Petr Váňa je daleko přede mnou, jeho forma má stoupající tendenci. Trať je každým okruhem více rozježděná a ani mně se nevyhýbá pád v zatáčce, naštěstí padám do měkkého, takže se dá pokračovat dál. Jak sleduji konkurenci, ubývá jim sil, asi přepálený start. Okruhy překvapivě rychle ubývají a najednou slyším vytoužený zvonek do posledního kola. To již jedu sám, tak hlavně opatrně a nespadnout, neudělat chybu.

Závod dokončuji na pátém místě. Nohy, záda i zadek od bahna a kolo také vypadá žalostně. Rychle se ve studeném větru převléknout do suchého, nahrubo umýt kolo a jet domů. Nezbývá než pochválit pořadatele za výborný závod, postavenou trať i zázemí. Je to zvláštní pocit, ale čím víc je bahna, tím víc se vám do závodění nechce, ale jak jste v cíli, o to větší máte pak radost. Jen dostat kolo do původního stavu dá dost zabrat...
 
Výsledky celkové
http://www.acsvrbno.estranky.cz/file/1394/cyklokr_jabkenice2011.xlsx

 
Fotky
http://martinkatera.rajce.idnes.cz/Cyklokros_Jabkenice_4._12._2011/

Výsledky team
5.Katera Martin0:46:39