13.11.2011 - Cyklokros Praha - Řepy

12. závod ČP Masters
Počet přístupů : 413 - Zadal : - Dne : 13.11.2011
 
Druhou listopadovou neděli se v Praze-Řepích jel v pořadí 12. závod ČP Masters. Předchozí víkend se bojovalo na tratích v Ostravě, ale cestování na tak vzdálené závody je časově i finančně velmi náročné. Včera se konal závod v Lounech, ale ty jsou pro mě rovněž velmi daleko. Proto moje volba padla na Prahu.

Závodilo se na téměř stejné trati jako před rokem, okruh doznal jen málo změn. Jednou z nich bylo vypuštění části bikrosové dráhy (pár závodníků se na muldách vzneslo a poté tvrdě přistáli), na oplátku však něco přibylo, výživné schody. Trať suchá, tvrdá a stejně jako v Poličce vyvážená. Dostatek kopců, zatáček i rovinek.

V Poličce jsem přišel o zadní galusku, ale po aplikaci speciálního tmelu se tvářila, že má ještě chuť si zazávodit. Pracně jsem tedy přehodil-přelepil přední a zadní galdu, aby ta zalepená byla na předním kole, kde se vozí menší tlak. Ale potvůrka večer před závodem začala syčet jako podrážděná kobra a tmel uvnitř si řekl, že na tak velkou díru holt nestačí. Skoro jakoby to syčení unikajícícho vzduchu říkalo: "kup ssssssi novou galusssssssku".

Na dnešní trať byl nesmysl obouvat dopředu méně výrazný dezén pláště a vzadu mít zubatou galdu, tak nasazuji obě plášťová kola. Třeba bude 16/20 plochých drátů rychlejší, než 32/32 kulatých. Již při projíždění tratě cítím menší komfort plášťových kol, ale o tom jsem se již zmiňoval v minulých reportech.

Stoupání, které následuje po dosažení nejnižšího místa tratě je velmi, ale velmi výživné a po něm následují již zmíněné schody. To je opravdová lahůdka, jsou totiž stavěny pro 2,5m vysokého závodníka. Vysoké a daleko od sebe. S nohama zataženýma z výjezdu je problém je svižně vyběhnout. A to již při rozjíždění! Chvilku si za jízdy povídám s naší závodnickou legendou Kváskem a rozebíráme trať, techniku jízdy i techniku, která nás veze.

Po jedné hodině odpolední startuje "moje" kategorie M30. Účast je vysoká, to víte, matička Praha ve svém lůně chová mnoho pražanů a rovněž mnoho jich holduje cyklistice. Takže po startu, nakopnutí pedálu, akceleraci, vytržení nohy z pedálu a opětovném nakopnutí (našlápnutí) jsem obklopen houfem zuřivě se strkajících cyklosařů s bojovností divokých včel z Knihy džunglí. Hlavou mi bleskne myšlenka použít do křížovek slogan "kontaktní sport na devět písmen: cyklokros", protože vytlačování a najíždění je skoro stejné jako když jedete ráno v pražské dopravní špičce autem :).

Pražané mi jistě odpustí.

Postupně si klestím cestu alespoň mírně vpřed a předjíždím pár borců. Vzápětí poznávám limity obutí, kdy mě ve dvou zatáčkách skoro vypekly Racing Ralphy od Schwalbe. Podařilo se však náklon ustát. Byli i jiní, kteří jeli příliš agresivně na zvoleném obutí a lehli. Jeden kousek přede mnou. Díky použití plášťů, a to je zajímavá úvaha o vybavení kola, se hůře jely úseky z kopce a zatáčky, ovšem ono náročné stoupání se na tvrdším obutí s nižšími figurami vyjíždělo lépe, nedocházelo v záběru k ohýbání dezénu. Něco za něco. Na galdách by to zase lépe drželo v náklonech a méně drncalo :).

Ony náročné schody zcela vyplnily mé očekávání. Během závodu se dokonce zdálo, že nějaký šprýmař zvětšuje jejich rozestupy a snad i každý okruh jeden schod přidá. Když se zvonilo do posledního kola, byl jsem rád, že je již absolovuji jen jednou. A jak to panečku bolelo, au. Vzpomínám na pověstné schody na trati v Plzni a na můj úsměv na rtech při závodě žen, které nahoru šly velmi ztěžka a opíraly si dlaň o koleno v zoufalé snaze ulevit bolavým nohám. Jak teď oněm závodnicím rozumím!

Závod se jen na čas, který nedosahoval ani hranice 40-ti minut, ale na rozdíl od loňska jsem se dnes necítil dobře a ocenil, že nám rozhodčí nedali kolo navíc. Však také průměrný tep dosáhl hranice 186 a maximálka ukázala 194 t/m. Tak už zbývalo se jen vyjet na válcích, převléknout a mazat domů, než nastane onen pražský nedělně večerní dopravní zmatek, který si v ničem nezadá se všedně ranním :).
 
Výsledky celkové
http://www.caths.cz/storage/sekretarky/vysledky%20Prazsky%20cyklokros%202011.pdf

 
Fotky
http://martinkatera.rajce.idnes.cz/Cyklokros_Praha_13.11._2011

 
Video
odkaz

Výsledky team
5.Katera Martin0:34:34