23.10.2011 - Cyklokros Jeseník-Zlaté hory

8. závod ČP Masters
Počet přístupů : 421 - Zadal : - Dne : 23.10.2011
 
V pořadí již osmý závod ČP Maters se jel v neděli 23.10. ve Zlatých horách, ležících přibližně 20km východně od Jeseníku. To znamenalo oproti včera ještě delší jízdu autem za oblíbenými závody. Počasí přeje, na rozdíl od včera není mlha. Slunce se opět vznáší nízko nad silnicí. Ty zejí většinu jízdy prázdnotou, tak si žízení auta užívám.

S pomocí dobré rady od místních nalézám dějiště závodu a už na první pohled je zřejmé, že trať nebude tak jednoduchá jako včera. Také je situována do skloněné louky, hned v sousedství zrevitalizovaných panelových domů, ale obsahuje navíc výjezdy, sjezdy, schody a překážky. Ani louka není tak rovná a drny na ní připomínají povrch z Náměště na Hané. Takže otáčím řidítka nahoru, abych mohl lépe držet páky.

Již první zkušenost z projíždění trati potvrdila moje mínění o její náročnosti. Zvolil jsem rezervní kola na pláštích, které jsou podstatně tvrdší než galusky. Až na ostré rozjetí nasazuji kola obutá do galusek, které jízdu podstatně zjemní, lépe drží v záběru i točkách a především jsou mnohem lehčí. Hned jako bych jel na o třídu lepším kole. Před samotným závodem nasedám na válce, dnes na hladkých kolech. Rámusu bylo včera až dost :)

Start byl plánován na 13:10, ale díky opožděnému dojíždění předchozích kategorií je o deset minut odložen. A že je zima, když se stojí s holýma nohama. Nakonec odstartujeme, daří se mi celkem dobře nakopnout pedál a při počátečních 150m asfaltu si vybudovat solidní pozici. Louka hned padá dolů do dlouhého klesání. Povrch je tak rozbitý, že kolo při jídě ze sedla bez šlapání kvůli vibracím zpomaluje! Následuje první překážka, počáteční chaos v chumlu závodníků se však nechá zvládnout. Pak se pole pomalu natahuje podle výkonnosti, což závodníkům dává více prostoru. Oproti včera jedu takřka celý závod sám. Není komu nastupovat, jen držím strojové tempo. Vlastně tak trochu nuda :) Hlavně neudělat chybu, neprorazit galdu, nespadnout. Každý naročný okruh ubírá síly, jede se jich kolem dvanácti a pořadatelé hlásí počet kol zbývajících do cíle. A ubývají sakra pomalu. Perličkou jsou schody v pravotočivé zatáčce, praváci seskakují na levou stranu. Tady je to fakt pro leváky.

Závod dokončuji na třetím místě za Jiřím Chybou a Petrem Váňou. Znovu musím vyzvednout klidnou rodinnou atmosféru jak ze strany pořadatelů, tak závodníků. Debaty o trati a strojích před závodem stejně jako rozebírání průběhu závodu po jeho skončení k cyklokrosu prostě patří.
 
Výsledky celkové
http://www.acsvrbno.estranky.cz/clanky/cp-masters/cukmantl-vysledky.html

 
Fotky
http://martinkatera.rajce.idnes.cz/Cyklokros_Zlate_hory

Výsledky team