22.10.2011 - Cyklokros Jeseník

7. závod ČP Masters
Počet přístupů : 429 - Zadal : - Dne : 22.10.2011
 
Dalším, v pořadí již sedmým závodem ČP Masters byl závod v Jeseníku. Ráno leží nad Hradcem poklice mlhy. Vyrážím brzy, jízda v husté mlze není nic příjemného. Překvapení na mě čeká za Vamberkem, vysvitne slunce, které se právě vyhouplo nad obzor a září jen kousek nad silnicí. Při letitém poškrábaném čelním skle auta to není nic příjemného. I když je nahoře jasno, teplota padá pod nulu a zastaví se na hodnotě -5st.C.

Celkem problém je najít místo konání závodu. Ani Google, který najde vše, nedal večer jasnou odpověď. Naštěstí kolem mě projede pan Mlynář, otec juniorského mistra světa Zdeňka. Otáčím auto a jedu za ním. Za mnou je pár aut, tak jedu skoro kolama v příkopě, abych nepřekážel a jak se našla chvilka, najedu vedle a stáhnu okénko. "Doprava, doprava a doprava" zní odpověď. Otočím tedy třikrát doprava a pak stejně počkám na pana Mlynáře. A za ním jsem dojel až na místo. Popravdě, nebýt jeho, nevím, jak bych to tu hledal!

Trať se nachází na louce, která je mírně skloněná. Po ránu pokryté jinovatkou tam, kde jsou stíny, jinak je tráva dost mokrá. Tuším, že se místy to rozjezdí až do bláta, ale jinak půjde o závod, kde kolo zůstane spíše čisté a mechanika funkční. První polovinu se vlastně stoupá a druhou klesá. Nechybí typické vracečky, cyklokrosové kličky. Žádné schody ani výběhy. Ale pozor, v žádném případě nešlo o lehkou trať. Míst na odpočinek bylo pramálo, jen na asfaltovém úseku po startu plus při průjezdu do dalšího kola. Mokrá tráva a hlína braly síly.

Před polednem jsem už vyráběl rámus jízdou na válcích se zubatými galuskami, když jsem se dozvěděl, že kategorie M30+40 startují s elitou v jednu hodinu. Tak zase do auta a vyčkat, pak znovu na válce. Ten rámus je fakt příšerný, příště si musím příbalit kola s hladkým obutím. Na druhou stranu podhuštěné galusky a dezén tvoří účinnou zátěž, která jinak jízdě na válcích chybí.

V jednu se odstartuje, na rozdíl od SP v Plzni zcela korektně. Na asfaltové úvodní části nastává boj o pozice. Do terénu vjíždím tak 20m za kolegou z M30 Petrem Váňou. Podaří se mi jej docvaknout a prakticky celý závod jedeme spolu a střídáme se na špici. V druhé polovině závodu Petra trochu testuji nástupy, ale drží se mě jako klíště. Takže únikem se od něj nedostanu. V posledním kole se mi podaří ve sjezdu dostat před něj a to rozhodlo v našem souboji, protože před cílem je malé zúžení a vyhrává ten, kdo se do něj "napasuje" první. Závod tak dokončuji na čtvrtém místě.

Musím pochválit pořadatele, závod měl dobrou rodinnou atmosféru, fasovaly se koláče a k dispozici byl i teplý čaj. Závodění jsem si užil dosyta, ataky a vykroužené zatáčky mne zcela zasytily :) A navíc svítilo sluníčko, to je přece hned vše krásnější, ne?
 
Výsledky celkové
http://www.acsvrbno.estranky.cz/clanky/cp-masters/vysledky-z-jeseniku.html

 
Fotky
http://martinkatera.rajce.idnes.cz/Cyklokros_Jesenik_22.10.2011/

Výsledky team
4.Katera Martin0:55:50