08.10.2011 - Nova Author Cup

Počet přístupů : 399 - Zadal : Heřman Josef - Dne : 13.10.2011
 
Tento víkend jsem kývl na pobídku od kamaráda k poslednímu letošnímu závodu, kterým byla „masovka“ Nova Author Cup. Jelikož jsem jel tento závod poprvé, znamenalo to start z poslední, tedy šesté vlny. Předpověď počasí nebyla přívětivá, ve skrytu duše jsem však věřil v zázrak v podobě menších přeháněk. Ranní vstávání okolo 5. hodiny nebylo vůbec optimistické. Venku pršelo a rtuť teploměru ukazovala 6°C. Po celou cestu vytrvale pršelo, a když se mi před Jilemnicí na palubce za akustického doprovodu objevila sněhová vločka jako varování před tvorbou námrazy, byla chuť k závodění téměř nulová.

Do Josefova Dolu jsem dorazil po osmé hodině a do startu mojí vlny zbývaly dvě hodiny. Za vytrvalého deště svítil na palubce údaj 3°C. Během cesty k registraci a zpět k autu byla moje zateplená šusťáková vesta totálně promočená. Sedl jsem opět do auta, pojídal chleba a pozoroval ostatní šílence, kteří se dnes rozhodli startovat. Za hodinu jsem připravil kolo a opět jsem zalezl do auta. V 10 hodin konečně déšť ustal a dokonce začalo vykukovat sluníčko (všude kolem bylo však nadále „černo“). Plán jet ve vestě vzal hned za své a vestu jsem vyměnil za větrovku, navíc ještě nasadil blatníky. Po asi tříminutovém rozjetí jsem vyrazil na start. S číslem 3572 jsem tvořil chvost poslední vlny.

Hned po startu poznávám, co je to „masový“ závod. Mírné stoupání na Hrabětice absolvuji proplétáním a neustálým prošením mezi cykloturistama. Někteří jsou ochotní, jiní dělají, že neslyší. Očekávání, že se prokoušu na začátek vlny, a poté už pojedu svým tempem (vlny startovaly po 3 minutách), se ukazuje jako liché. Realita je taková, že prosby pokračují až do 30. km. Až poté se trať do jisté míry zprůchodňuje. Na 5. km začíná opět pršet, na 20. km sněžit a kolem 30. km začínají na hřebenu v silném větru nepříjemně bušit do obličeje ledové krystalky. Když předjíždím promrzlé borce s krátkými nohavicemi (někteří jedinci dokonce i krátký dres a pod ním pouze dlouhou Moiru), je mi jich skutečně líto. Nechápu, proč je asi v úseku 3 km asfalt posypaný jemnými kamínky. Na občerstvovačce si za jízdy beru teplý ionťák a do promočené rukavice si nechávám od slečny vložit oloupaný banán (nejspíše nákup v akci – 70%, neboť to, co mi zůstává v rukavici, oklepávám na zem a zbytek otírám do čapáků ). V této slotě začínají i moje technické potíže. Povolil se mi v kloubu zadní blatník a lehl si na zadní plášť. Po čase se vyklepal levý šroub úplně a blatník mi padá na pravou hranu pláště, což vyluzuje nepříjemný zvuk. V prvu přemýšlím o jeho úschově pod dres, ale při představě bláta, písku a vody za trikem mě tato myšlenka rychle opouští. Na 40. km mě bohužel opouští i tento blatník. V silném větru se za mě každou chvíli zkouší někdo hákovat, ale při sebemenším brdku rychle odpadá (jet v 1. vlně, tak si tady v háku odpočinu). Řazení mi začíná jít velmi z tuha. Z počátku to dávám za vinu promrzlému palci, ke konci závodu to však už neřadí vůbec. Na dalším bufetu v Bedřichově beru do ruky kelímek s čajem a vyrážím vstříc posledním 10 km závodu. Je to kousek mlíkem prohnané lesem a pak znovu na asfalt nahoru dolů. K samotnému cíli už zbývá dojet kousek po louce (na blátivé a písčité kolo se nabaluje navíc tráva, pěkný hnus). Závod vyhrál Kristián Hynek z České spořitelny v čase 1:56:57.

Já jsem rád, že jsem ve zdraví dojel. Jdu se postavit do fronty na wapku. Začínám promrzat a iritují mě borci, kteří nechtějí svému drahému oři dopřát vody do ložisek a pomalu ho lehkými krátkými ostřiky zbavují nečistot. Naštěstí se ve frontě najdou vždy jedinci, kteří je (sice nevybíravým způsobem) na dlouhou frontu upozorní. Doma asi na třikrát vymývám v lavoru z čapáků, bundy, dresu a ponožek (nečistoty se dostaly zkrs návleky a boty) písek s blátem. I po vyprání je jemný písek jak v pračce tak i v čapácích.

Pro příští rok jsem si 294. místem případně vyjel 1. vlnu, i když v těchto klimatických podmínkách bych tento závod již neabsolvoval.

 
Výsledky celkové
http://sportsoft.cz/cs/zavod/prehled/440

Výsledky team
194. (294.) Heřman Josef2:42:13