22.09.2011 - Dobrušský pohár 2011 – celkové hodnocení

Počet přístupů : 497 - Zadal : Stuchlík Petr - Dne : 22.09.2011
 
18.ročník amatérského cyklistického Dobrušského poháru - „Memoriál Martina Hockého“ – skončil v sobotu 18.9.11 svým finálovým závodem. V roce 2011 se opět jednalo o osvědčený formát 12-dílného celoročního seriálu závodů na silničních i horských kolech, přičemž 4 závody byly hromadné silniční, 4 závody na horských kolech a 4 silniční časovky (z toho 2 na rovině a 2 do vrchu). Do celkového pořadí se tradičně započítávalo 7 nejlepších výsledků. Hlavní pořadatelé z občanského sdružení TRI CLUB Dobruška tentokrát věnovali hodně času již přípravě seriálu. Ihned po skončení předchozího ročníku proběhla mezi závodníky anketa s hodnocením jednotlivých závodů i celého seriálu, větší pozornost byla věnována i výběru termínů konání jednotlivých závodů seriálu. Došlo k prodloužení některých závodů, premiérově byla vypsána kategorie Masters (30-39 let), dříve společná s kategorií MUŽI.

Seriálu se účastní zejména závodníci z klubů celého Královéhradeckého a částečně i Pardubického kraje. V roce 2011 byla celková účast 239 závodníků všech věkových kategorií. Bylo to o něco méně než v loňském roce (257), ovšem zvýšil se průměrný počet startujících na jeden závod: z loňských 71 na letošních 73. Nejpopulárnějším závodem seriálu byla úvodní časovka v Pohoří, které se zúčastnilo 108 závodníků. Nejméně obsazena pak byla časovka Kvasiny – Luisino údolí (48 startujících), která se konala za vytrvalého silného deště v chladném počasí (přestože to bylo počátkem července), termín jejího konání navíc kolidoval se závodem Cyklomaraton tour v Hořicích. O stále vzrůstající prestiži poháru svědčí i další číslo: alespoň 7 závodů se zúčastnilo téměř 60 závodníků. Dostat se na „podium“ (5 nejlepších v celkovém pořadí) tak ve většině kategorií nebylo vůbec jednoduché.

Celková organizace seriálu i jednotlivých závodů se neustále zlepšuje, kritické připomínky bych si dovolil pouze k závodům ve Vysokém Újezdu a v Mělčanech. Časovce ve Vysokém Újezdu bych vytkl chabé zázemí závodu (nevytopený sál místní hospody – ještě že před závodem ustal déšť). Závodu horských kol v Mělčanech pak nenáročnou trať (potenciál na její zkvalitnění tu ovšem je). Troufám si tvrdit, že k celkové úrovni seriálu přispěl u náš tým Stalak DeVOSS organizací tří závodů seriálu – pořádali jsme XC Stalak Bike CUP, silniční okruhy v Rychnově a silniční časovku Kvasiny – Luisino údolí. Oproti minulým ročníkům se rovněž zlepšil výsledkový servis, výsledky jsou zpravidla zveřejňovány na webových stránkách TRI CLUBU nejpozději druhý den po závodě.

Ve výsledkových listinách jednotlivých závodů se objevila řada nových jmen, ovšem celkově se v hlavních kategoriích dokázali prosadit zejména závodníci, kteří už něco v Dobrušském poháru odjeli. Na závody poháru se mimo náš tým zaměřila zejména neméně početná sestava hradeckého HSK Cycling Teamu, který „likviduje“ svoji konkurenci tím, že jí nabízí angažmá. A tak zatímco ve veteránech si udržujeme nadvládu, kategorii mužů téměř ovládli tyrkysové barvy.

A jak to dopadlo v jednotlivých kategoriích? Týmovou hranicí úspěchu či neúspěchu bylo vždy „pódium“, letos tedy prvních pět v kategorii v celkovém pořadí poháru.

V kategorii žen jasně dominovala Monika Simonová (Cyklotrénink), pro kterou byla účast v seriálu pouze zpestřením tréninku. Monika má díky svému mládí a píli ty nejvyšší ambice a jistě o ni ještě uslyšíme. Naše Blanka Nosková výkonnostně na své (podstatně mladší) soupeřky nestačila, přesto v celkovém pořadí obsadila 5. místo.

Žáky ovládl Petr Kleiner (Redpoint Pearl iZUMi), který ovšem rovněž neměl rovnocennou konkurenci, když jeho soupeři byli žáčci daleko mladší (pro které dle mého mínění není tento seriál délkou a náročností svých tratí určen). Náš Honza Hauf mladší takto objel čtyři závody a stačilo mu to na celkové čtvrté místo.

Kategorie juniorek je vypsána jenom kvůli Monice Tučkové (dle mého by mohla klidně závodit s ženami, výkonnost na to má, kategorie veteránek rovněž není vypisována).

V kategorii juniorů je rovněž malý počet startujících, seriálu se pravidelně účastnilo pouze 5 juniorů. Nejlepší byl Matyáš Smolík (JKF Jaroměř), náš Michal Čeman byl celkově pátý, i když objel pouze 6 závodů.

V premiérové kategorii Masters, která byla nakonec nejen nejpočetnější (61 startujících), ale troufám si říci, že i nejkvalitnější, se dokázalo prosadit trio dlouhodobých účastníků poháru Ondřej Ptáček (CSS Dobruška), Martin Katera (STALAK DeVOSS) a Roman Palguta (CYKLO TONY), které v minulých ročnících vždy obsazovalo přední příčky v hlavní kategorii. A když se tentokrát i Roman Šťastný (Rock Machine Cyklomax) rozhodl objet bodovaných 7 závodů, byli ostatní závodníci této kategorie odsouzeni k boji pouze o páté místo. Z celkového vítězství se nakonec (právem) radoval Ondřej Ptáček před naším Martinem Katerou, když oba dosáhli stejného počtu bodů. Martin dominoval nad Ondrou v časovkách (stal se i celkovým vítězem časovkářské soutěže), Ondra byl lepší ve všech ostatních závodech.

V kategorii Veteráni I by bylo celkové pořadí na prvních třech místech stejné, jako v loňském roce, kdyby do této kategorie nepřestoupil náš Honza Hauf, který (mimo úvodních rovinatých časovek) s postupem sezóny stále více dominoval nad zbytkem startovního pole. Ukázalo se to zejména v závodě v Prorubech, kde veteráni I startovali společně s muži a masters: Honza se (jako jediný z veteránů) bez problémů udržel ve vedoucí skupině závodu. Letos tedy bylo celkové pořadí „mé“ kategorie: 1. Jan Hauf, 2. Petr Stuchlík (oba STALAK DeVOSS), 3. Petr Zajíc (CYKLO POKR), 4. Milan Holeček (JKF Jaroměř). Konkurence se každoročními příchody mladších závodníků neustále zvyšuje, pryč jsou doby, kdy bylo pořadí v cíli jasné před startem. Kategorie pak letos byla téměř tak obsazovaná (44 startujících), jako kategorie mužů.

Kategorie Veteráni II byla letos ochuzena neúčastí Michala Demjanoviče a Jirky Slabého (oba Redpoint). Náš tým může jen litovat, že Vláďa Bolehovský nevyužil jejich absence a nedokázal si poradit s celkovým vítězem Jiřím Voňkou (LOKO Trutnov). Na třetí místo se nakonec prosadil Vlastimil Jelen (TJ Dobruška), který startoval až v posledních 7 závodech poháru.

V kategorii Veteráni III náš tým STALAK DeVOSS naprosto dominoval, když naši závodníci obsadili první tři místa v pořadí: 1. Břetislav Pučan, 2. Karel Jiskra, 3. Oldřich Derunov. A to se ještě další náš závodník – Josef Beránek – suverénní loňský vítěz poháru, letos zúčastnil jen úvodní časovky (kterou jasně vyhrál).

V kategorii Muži se vytvořením kategorie Masters rázem naskytla šance na „pódium“ dalším závodníkům. Roli favoritů ovšem potvrdili Lukáš Čáp s Petrem Pilnáčkem (oba HSK CYCLING TEAM), kteří se dokázali prosadit i přesto, že většinou měli v nohách předchozí sobotní závod. Dominanci týmu HSK potvrdil i celkově třetí Miloš Židík, který přestupem do tohoto týmu výkonnostně vzrostl. Celkové čtvrté místo pro tým STALAK DeVOSS získal Jirka Beneš, když poslední závod odjel s bolestivě naraženou rukou v ortéze. Jirka neměl původně tento seriál ve svém programu, ale nakonec potřebných 7 závodů objel a svůj potenciál naznačil vítězstvím ve dvou časovkách.

Náš tým STALAK DeVOSS jako regionální tým s regionálními partnery vítá možnost prezentovat se prostřednictvím Dobrušského poháru. Úroveň poháru neustále roste, naší snahou je zlepšit i informovanost veřejnosti prostřednictvím webových stránek TRI CLUBU i webů jednotlivých zúčastněných týmů, dále zejména reportážemi v regionálním tisku (pár jsem jich sám napsal). Stálo by za zvážení navázat spolupráci s některým periodikem formou mediálního partnerství.


Za tým STALAK DeVOSS: Petr Stuchlík
 
Výsledky celkové
http://triclub.dobruska.cz/upload/dobrusky_pohar/dp11/ppdp1112.pdf

Výsledky team