03.09.2011 - Žernovský bajk

MTB XC na 40km
Počet přístupů : 430 - Zadal : - Dne : 05.09.2011
 
Příroda se po chladném létě rozhodla potrápit školáky při jejich prvním týdnu ve škole krásným počasím a nejedno děcko koukalo ze školní lavice ven z okna a vzpomínalo na prázdniny. I sobota a neděle se vydařily a dá se říct, že panovalo skutečně letní vedro.

Účast na Žernovském bajku byla pro mě premiérová, tak jsem na projíždění tratě vstupoval s chutí poznat něco nového. Bylo dost sucho, trať hodnotím jako nenáročnou jak po stránce techniky, tak převýšením. Pár nepříjemných úseků s vyjetými kolejemi tam bylo, ale v porovnání s legendárními Sudety to nic nebylo.

Start hlavních kategorií byl ve dvě hodiny odpoledne. Staří, mladí, ženský, děti (jak se zpívá v muzikálu Krysař) stáli pohromadě a já bohužel opět víc vzadu, než by bylo vhodné. Dopředu se cpal vedle mě borec na dvacetikilovém kole ze supermarketu, v teplákách a s rohy otočenými kolmo vzhůru. Místo treter tenisky, ale ambice měl asi na bednu, soudě podle toho, jak se hrnul a tlačil dopředu... Jen jsem kroutil nevěřícně hlavou...

Po startu se bohužel nekonal žádný kopec směrem vzhůru, naopak se mírně sjíždělo, což byla chyba. Bylo velmi prašno a vůbec nepřeháním když zde uvedu, že jsem neviděl ani na své přední kolo a už vůbec ne povrch, po kterém se v balíku jelo. Vzpomněl jsem si na záběry z klasiky Paříž-Roubaix. Prachu jsme se všichni "nažrali" dosyta.

Většina prvního okruhu byla ve znamení prachu a nečitelné cesty, ale pak jsem zůstal mezi skupinami a hezky se "vyvětral". Alespoň bylo vidět, po čem jedu. Přede mnou byla skupina, kterou bez vystřídání táhnul Míša Demjanovič, veterán a za ním hezky tučný ohon bikerů, neochotných jet špic. Teprve na konci druhého kola, které se mi jelo mizerně, jsem začal dohánět první odpadlíky Demjanova pekelného tempa.

Třetí, poslední kolo se mi jelo nejlépe. Docvakl jsem Demjana se zbytkem lidí a po vydýchání si vlezl na špic, abych je posléze nechal za sebou. V následném sjezdu do Babiččina údolí mě mistrnou technickou jízdou dojel už jen Míša a já jej dotáhl po rovině kolem řeky pod kopec. Tam jsem zatnul zuby a předjel ještě pár lidí. Přede mnou byl Tomáš Čada a zbytky sil jsem věnoval na jeho dotažení. Až na pár metrů se mi to podařilo před cílovou čarou, ale někdo Toma varoval, že "po něm" jedu a Tom zašpurtil. Stejně jako při závodě na Černou horu před dvanácti lety mě těsně porazil :)

Celý závod mohu hodnotit velmi kladně, výborná atmosféra, zázemí, ochotní pořadatelé. Před vyhlášením nad námi několikrát prolétlo malé letadlo a shazovalo dětem bonbóny. To bylo hezké. Jediné, co bych mohl vytknout, je absence kopce na roztrhání a rozčlenění balíku po startu. Příští rok pojedu zas, tentokrát se ale nacpu více dopředu.

 
Výsledky celkové
http://www.zernovskybajk.cz/vysledky/3kola_2011.pdf

Výsledky team
8. (19.)Katera Martin1:26:43
5. (23.)Nosková Blanka1:43:45