20.08.2011 - Okolo Broumova

1.ročník MTB půlmaratonu v Hejtmánkovicích
Počet přístupů : 412 - Zadal : Stuchlík Petr - Dne : 22.08.2011
 
Report ředitele závodu Jirky Raka (převzato z www.cykloteambroumov.eu):

"V sobotu 20. srpna 2011 pořádal Cykloteam Z-TRADE Broumov cyklistický závod v půlmaratonu horských kol pod názvem OKOLO BROUMOVA. Jeho trať se vine po úbočích Broumovských stěn i Javořích hor, vede po hřebenu Ráje i loukami a polními cestami, spojující jednotlivá pohoří.
Slunečné počasí přilákalo na start na Šolcovně v Hejtmánkovicích 150 závodníků v 5 kategoriích jednotlivců a 16 tříčlenných štafet, rozdělených nerovnoměrně též do 5 kategorií. Letos se na start postavily i dva tandemy. Horkou chvilku zažili pořadatelé v poslední minutě před startem, když se dozvěděli, že dojednaná hlídka Policie ČR není na místě křížení se silnicí od Pasou k Broumovu!
Přesto se úderem desáté hodiny vydalo 171 účastníků za doprovodu dvou motocyklů na trať, která byla shodná s loňskou. Tedy pro jednotlivce 60,5 km, pro štafety byly délky úseků 22,5 km, 15 km a 22,5 km. Trasa vedla po zadní cestě okolo Brožáku, krátce protínala katastr Broumova a přecházela do sousední obce Křinice. V Americe se stočila na Martínkovice, procházela celým Božanovem, aby cyklisty dovedla do Otovic ke školce, kde je po 22 km čekala nejen občerstvovací stanice, ale i první střídání štafet. Druhá část vedla z Otovic přes Šonov na Janovičky, kde po dalších 15 km byla u chaty VEBA připravena druhá občerstvovací stanice, spojená s druhým střídáním štafet. Odsud trasa pokračovala lesními cestami katastrem obce Heřmánkovice, kolem rybníku Červeňák do Ruprechtic, v jejichž dolní části se jelo pod železniční tratí s napojením na silnici v Hynčicích. V Jetřichově účastníci odbočili z asfaltu na červenou turistickou značku, vedoucí pastvinami a lesy směrem do Ráje. Téměř na konci lesa je čekala nenápadná odbočka na lesní sjezd a dále okolo rybníčků k Obecnímu úřadu v Hejtmánkovicích. Po zadní cestě dojeli závodníci k obchodu, odkud už bylo zadním vjezdem na fotbalové hřiště kousek do cíle.
Díky nádhernému slunečnému počasí trasa poskytovala bezpočet nádherných výhledů, umístění druhé občerstvovací stanice na Janovičkách je dobrá volba. Trasa byla poznamenána páteční bouřkou, spojenou s vydatnými srážkami, takže kaluží a blátivých úseků bylo nepočítaně, což se výrazně projevilo na oblečení závodníků i jejich kolech. Polní a lesní cesty oplývají volným štěrkem, takže následně nebyla nouze o defekty. Opravovalo se všude a často, někteří statečně opravovali, někteří závod vzdali a srdcaři dojeli do cíle i po prázdném kole. V prostoru cíle vládla pohodová atmosféra, perfektně posečené trávníky lákaly k odpočinku, kromě nealkoholických nápojů se točil výborný olivětínský Bitter, na výběr měli závodníci i diváci guláš nebo těstovinový salát, navíc bylo i prase na rožni, klobásy i koláče. Čas do vyhlášení výsledků závodníci využívali i k mytí svých kol, která to opravdu potřebovala. Po vyhlášení výsledků se ještě losovala tombola, poté se většina účastníků rozjela do svých domovů. Někteří však využili krásné počasí, přívětivost areálu i obsluhy kiosků a vydrželi dlóóuho."
 
Výsledky celkové
http://www.sportchallenge.cz/vysledky_pdf.php?id_zavod=1117&id_startovne=111701

Výsledky team
20.(23.)Klapal Martin2:30:20
7.(29.)Stuchlík Petr2:38:37