31.07.2011 - Dobrušský Pohár, silniční závod Kounov - Deštné - Orl. Záh. - Bart. - Deštné - Kounov

Královská etapa na 87km očima Martina Katery
Počet přístupů : 287 - Zadal : - Dne : 02.08.2011
 
V neděli poslední červencový den se konala královská etapa Dobrušského Poháru. Královská proto, že byla nejtěžší. Ovšem obtížnost trati daná jejím výškovým profilem byla patřičně okořeněna navíc nepřízní počasí. Zatímco v mírném polabí byly již suché silnice, Orlické hory pokrývala oblačnost, ze které vypádával drobný déšť. Silnice byly mokré a teplota sotva přesáhla 14st.C.

Start a cíl byly přesunuty z Olešnice do Kounova kvůli opravě komunikace. Tak se tedy začínalo rovnou do kopce na Plasnici. Protože se většině jezdců nechtělo rozjíždět, byl tento první kopec vcelku nepříjemný.

A právě tam jsem začal mít první problém s udržením tempa s čelní skupinou. Ta nebyla sice na špici závodu, před ní jel takřka celý závod vítězné sólo Martin Splítek, ale obsahovala všechny další favority závodu. Když se kopec před Plasnicí mírně srovnal, docvakl jsem si onu skupinu a až na úpatí stoupání na Masaryčku se mi podařilo v ní udržet. Následující 4km strmého sklonu silnice nejsou nic pro mě a spolu se mnou začali z "autobusu" vypádavat další cyklisté. Masaryčku jsem si musel vyjet svým tempem, abych se neutavil hned ze začátku.

V následujícím sjezdu se zformovala skupina, ve které se nacházel Tomáš Koutský a pár mladších jezdců, plus Radek Marků z mé kategorie, a také mladý Tomáš Dražan z našeho týmu. "Mladíčci" neměli zkušenosti ohledně efektivní spolupráce jízdy v balíku, tak je Tomáš Koutský začal za jízdy vyučovat. Tato část trasy vedla především z kopce a drobnější kluci měli potíž udržet na špici tempo. V tomto je mi má hmotnost alespoň výhodou :) Takto jsme se udrželi až po začátek stoupání na Zdobnici. Tam jsem se ocitl již podruhé s "naším" Tomášem Dražanem kousek před skupinou a oba jsme se rozhodli zkusit odjet. Tomáš se mě držel v háku a já se snažil jet tempo, abychom "cukli" pronásledovatelům. To se nám podařilo, ale Tomáš po pár minutách odpadl ze závěsu a já pokračoval sám. Zbývalo asi 20km, chtěl jsem do cíle dojet před skupinou, která byla za mnou. Její tempo nebylo dost rychlé, měl jsem obavu, aby nás někdo nesjel zezadu. Při výjezdu na Luisino údolí jsem měl na dohled hlavní skupinu se všemi favority, ale dojet se mi je nepodařilo. Sjezd do Deštného byl plný zatáček, ale byl pokryt mnohem kvalitnějším asfaltem než silnice od Rokytnice, kde Lukáš Bukovský přehlédl díru plnou vody a spadl. Naštěstí byl převezen do nemocnice, kde vyloučili zlomeninu a ošklivou ránu na ruce mu sešili.

Z Deštného mi zbývalo nepříjemné stoupání na Plasnici, kde jsem již cítil bolavé nohy, ale za mnou nejel nikdo, což mi dodávalo klid. Pak se rychle spustit do Kounova a vyjet poslední velmi nezáživné stoupání do cíle. Tím projíždím velmi unaven, ale spokojený ze závěrečné úspěšné sólo jízdy. Z našeho týmu závod přede mnou dokončil Jirka Beneš na 4.místě v kategorii elite a já se stejně umístil v kategorii masters. Honza Hauf jak je již v tomto ročníku zvykem, zvítězil v kategorii veteráni 1.

Závěrem se musím zmínit o "neduhu", který se objevil při soutěžení v této etapě. Jezdci ze skupiny, ve které jsem se nacházel, mohli na vlastní oči vidět při klesání za Orlickým Záhořím, jak jeden nejmenovaný junior jede schovaný za autem svého otce. Doufám, že mu ten pocit stát na bedně stál za to.
 
Výsledky celkové
http://triclub.dobruska.cz/upload/dobrusky_pohar/dp11/dp1109.pdf

 
Fotky
http://martinlorenc.rajce.idnes.cz/DP_Kounov-Bartosovice-Kounov

Výsledky team